Шампионът "Лудогорец" се изправи остро срещу председателя на съдийската комисия Костадин Гергинов. Поредната атака идва два дни преди първия мач с ЦСКА от полуфиналите за Купата на България.

От клуба от Разград са недоволни от назначението на Волен Чинков за рефер на двубоя. Според "Лудогорец" в това "има някаква скрита цел и е умишлено показване на мускули в разрез с правилата".

"Предвид обаче паузата за националните отбори и спадналото напрежение около грубите съдийски грешки в първенството считаме, че Костадин Гергинов и неговите колеги са имали достатъчно време и спокойствие да обмислят внимателно нарядите. В тази връзка сме убедени, че назначението на Волен Чинков има някаква скрита цел и е умишлено показване на мускули в разрез с правилата, които Съдийската комисия сама оповести", пишат шампионите в сайта си.

Те припомнят думите на Гергинов от началото на март, че не е редно съдия от Пловдив да свири мача между "Локомотив" (Пловдив) и ЦСКА, като изтъкват, че Чинков е софиянец. "Каква е тази метаморфоза, която претърпяхте за месец? Говорите едно, правите точно обратното. Защо не спазвате собствените си принципи? Вероятно за да угодите на някого, така както направихте със замазването на гафа на страничния рефер, довел до отмяната на чист гол за "Лудогорец" на мача с "Царско село". Дали пък принципите, наложени от вас, не важат само за определени клубове", добавят от Разград.

Статистиката, цитирана от "Тема спорт", показва, че при Чинков отборът има десет победи в 12 мача в първенството. ЦСКА пък има две победи от пет срещи в шампионата, а отделно спечели с 3:1 срещу "Черно море" в предния кръг за купата. Чинков беше въвлечен в спорове - преди няколко сезона червените бяха силно недоволни от работата му при загуба с 0:1 срещу "Славия", когато претендираха за три неотсъдени дузпи, както и при равенство 1:1 с "Ботев" (Пловдив) заради спорна дузпа за "канарчетата". Реферът беше в центъра на вниманието и след дузпа в последните секунди, с която "Лудогорец" победи "Септември" във важен мач преди три години.

"Лудогорец" изтъква, че "винаги е бил за спазването на правилата". "Винаги сме се опитвали да подхождаме с разбиране към грешките на реферите. Безпринципни решения обаче няма как да търпим."

Според клуба Гергинов е "човек без принципи, оплетен в лъжи и интриги". "Човек, който е зависим и очевидно дължи на някого нещо. Ръководител, срещу чийто модел на работа се обявиха редица клубове от професионалния футбол. Безпринципните ви решения тровят съдийството, г-н Гергинов. Затова са и грубите грешки на реферите през последните месеци. Затова са и скандалите по българските терени. Футболният мир виси на косъм заради вас", допълват шампионите.

Целият сезон е изпълнен с оплаквания срещу съдийството. Въпреки поредните смени в ръководството на съдиите нападките се увеличиха. ЦСКА и "Лудогорец" вече си размениха по няколко остри декларации на ниско ниво и с взаимни обвинения.

Дневник