Общо 10 пенсионирани адмирали са задържани в Турция, след като в почивните дни властта реагира гневно на тяхно писмо в поддръжка на известната Конвенция от Монтрьо за корабоплаването в проливите.

Общо 100 души са подписали писмото в поддръжка на конвенцията. Задържаните обаче са заподозрени в "използване на сила и насилие, за да се свалят конституционния ред" според телевизия NTV.

Правителството обяви в неделя, че действията им напомнят времената на военните преврати - три между 1960 и 1970 г. (отделно т. нар. постмодерен преврат, при който ислямисткото правителство на ментора на президента Реджеп Тайип Ердоган, Неджметин Ербакан, пада под натиска на армията).

За говорителя на президента Ибрахим Калън в писмото има белези на план за саляне на правителството; нещо повече, военните се поставят в "смехотворна и жалка" позиция с изявлението си, напомнящо "превратаджийските" времена. Очаква се и самият Ердоган да говори днес по темата.

Какво искат военните

Високопоставени бивши служители на флота са сред подписалите документа, в който Анкара вижда предизвикателство. Те изразиха тревога заради намерения, изразявани от Ердоган да се изтегли от конвенцията от швейцарския град Монтрьо през 1936 г. дава на Турция контрол върху Босфора и Дарданелите и гарантира достъпа на гражданското корабоплаване в мирно време, но ограничава това на военните кораби (от държави извън черноморския басейн) и регулира товарните преговори.

От друга страна, конвенцията ограничава правата на Анкара да спира военни кораби; тя само може да задава курса и.

"Монтрьо предостави на Турция възможност да запази военна неутралност през Втората световна война," се казва в писмото. "Нужно е да се избягват всякакви изказвания и действия, които може да доведат до това конвенцията от Монтрьо, важен договор за оцеляването на Турция, да стане предмет на дискусия."

Конвенцията се смяташе за голям успех за Турция, защото ѝ дава възможност да милитазирила проливите. Според военните заплахата за документа, подписан в последните години на властта на основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк, е удар по наследството му.

Познати лица

Сред задържаните са добре познати военни - Джем Гюрдениз и Алаеттин Севим, които бяха съдени по дела като "Операция Чук" и "Ергенекон". Тези процеси започнаха по времето, когато правителството на тогавашния премиер Ердоган работеше за ограничаване на ролята на военните в турската власт и говореше за борба с "дълбоката държава" и изкореване на влиянието на армията.

Дебатът за конвенцията изплува отново в публичното пространство, след като мащабният проект за "Канал Истанбул"- плавателен канал, който би могъл да бъде съизмерим със Суецкия и който се сблъсква с остри критики от някои организации - бе одобрен миналия месец от властите.

Дневник