Талантливата българска шахматистка Нургюл Салимова попадна в елитната компания на още деветнадесет млади гросмайстори, които ще играят в турнир с награден фонд от $100 000.

Тя е едно от двадесетте имена, избрани да участват в новосъздадения тур “Джулиус Баер Чалънджърс”, който ще започне след броени дни - на 8 април. Двадесетимата участници ще бъдат разделени на два отбора, които ще изиграят онлайн общо пет турнира - четири “чалъндж” състезания и една финална надпревара.

Всеки от отборите ще има по трима треньори, включително световни шампиони и легендарни фигури, които ще подкрепят и насърчават бъдещите шах звезди по време на петте месеца, в които ще се състоят турнирите.

Салимова попадна в отбор “Крамник”, който кактo можете да се досетите, ще бъде направляван от руската легенда Владимир Крамник.  Той е световен шампион от 2000 до 2006 година и считан за един от десетте най-велики шахматисти на всички времена.

От другата страна е отбор “Полгар” - на унгарската шахматистка Юдит Полгар, която пък е приемана за най-великата жена, докосвала се до играта в историята.

17-годишната българка Салимова попадна в отбор с шахматисти от Узбекистан, Индия, Казахстан, Дания, Китай, САЩ и Беларус. Най-младият участник в надпреварата е 14-годишен, а най-възрастните са на по 24.

Целта на този проект е младите надежди да продължават да се учат и развиват, както коментира самият Крамник. Победителите от отделните турнири могат да получат шанс да се изправят срещу настоящия световен шампион - Магнус Карлсен.

Отборът-победител пък ще бъде поканен на Световното първенство в Дубай.

По-рано през годината Нургюл и един от двамата ни световни шампиони, Веселин Топалов, участваха на изключително силния шахматен фестивал в испанския град Саламанка. Самата Салимова не крие мечтата си да стане световен първенец, точно както Топалов и Антоанета Стефанова.

Дир.бг