Управителният съвет на Националния институт по правосъдие избра за още един мандат Миглена Тачева за директор на НИП. Решението бе взето от 7-членния УС на заседание днес следобед с 6 гласа "за" и един "против" - на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Заседанието продължи малко повече от два часа и беше излъчвано онлайн в реално време.

До решението се стигна след като Тачева се кандидатира за втори мандат, което стана възможно след промяна на правилата, които се приемат също от УС.

Председателят на ВАС Георги Чолаков, главният прокурор Иван Гешев, двамата представители на ВСС съответно от Съдийската и Прокурорската колегии Красимир Шекерджиев и Евгени Иванов, министърът на правосъдието Десислава Ахладова и проф. Сашо Пенов от Юридическия факултет на СУ "Климент Охридски" гласуваха за втори мандат на Миглена Тачева.

Любопитно е, че през февруари министър Ахладова изрази друга позиция - че вместо назначаване от УС на единствен кандидат е за предпочитане да се открие процедура за конкурс, с цел прозрачност на избора.

Мотивите на председателя на ВКС Лозан Панов, който е и председател на УС на НИП, да гласува против той изложи още през февруари, когато бяха променени правилата, като нарече недопустима привилегия назачаването за нов мандат вместо откриване на процедура за конкурс.

Преди гласуването Управителният съвет прие отчета за дейността на директора в първия 5-годишен мандат /2016-2021 г./

Шестимата членове на УС, които подрепиха втория мандат на Тачева, оцениха дейността й като "много добра". Оценката на Лозан Панов бе "добра".

Решението за преизбиране на Тачева влиза в сила през юли, когато изтича първият й мандат.

Дневник