Спортистите на Северна Корея няма да участват в олимпийските игри в Токио това лято. От министерството на спорта в страната обясниха решението с притеснения, свързани с коронавируса.

Това ще е първият случай, в който Северна Корея пропуска олимпийски игри след бойкота на тези в Сеул 1988 по време на студената война.

В последните години спортът и олимпийските игри са разглеждани като средство за затопляне на отношенията между Северна и Южна Корея. През 2018 г. двете страни имаха общ отбор на зимните игри в Пьонгчанг. Впоследствие те дори заговориха за съвместна кандидатура за домакинство на най-голямото спортно събитие в света.

Игрите в Токио бяха отложени с една година заради пандемията. В момента много японци са срещу провеждането на събитието това лято. Организаторите вече наложиха ограничения, като няма да се допускат чуждестранни зрители.

Обяснението от Северна Корея е, че целта е "да се предпазят спортистите от глобалната здравна криза, свързана с коронавируса".

Страната затвори границите си още през януари 2020 г. и твърди, че няма случаи на коронавируса, макар това да е подлагано под съмнение.

Дневник