Израелският премиер Бенямин Нетаняху получи шанс да състави следващото израелско правителство, при това във втория ден от процеса срещу него заради подкуп и злоупотреба с влияние.

Именно започналият процес хвърли сянка на съмнение върху възможността Нетаняху отново да разчита на мандат. Вчера президентът Реувен Ривлин заяви, че въпроси на етиката и морала ще са важни в решението му (и това създаде очаквания за друго решение), но в телевизионно обръщение посочи именно него, след като събра подкрепата на най-много депутати.

Държавният глава има право да посочи и кандидат, различен от лидера на получилата най-много гласове формация. Той определи като "проблематична" ситуацията, при която е номиниран човек с повдигнато обвинение срещу него, срещу който в момента тече процес, но след като Върховният съд решил, че това е възможно, избрал да стои встрани от дебата.

"Оставам с впечатлението, че никой няма шанс"

Сега Нетаняху има възможност да опитва да състави правителство 28 дни. Шансовете да не успее обаче са големи, а с това може да увеличи риска от пети избори за последните две години. "Оставам с впечатлението, че никой от кандидатите няма шанс да формира коалиция," добави и самият Ривлин и добави, че когато поемал поста преди седем години, не допускал, че може пет пъти да назначава кандидати за правителство.

Най-дълго управлявалият премиер не е бил в опозиция от 2009 г. Блокът около дясната му партия "Ликуд" обаче няма достатъчно подкрепа за мнозинство в кнесена, където местата са 120. Част от десния блок отказва да го подкрепи - например "Нова надежда" на отцепилия се от "Ликуд" Гидеон Саар или "Ямина" на смятания за основен негов опонент вдясно Нафтали Бенет.

Те обаче засега не подкрепят и блока вляво от центъра около Яир Лапид, бивш журналисти, който с партията си "Йеш Атид" се превърна във възможна алтернатива на Нетаняху. Лапид обаче получи подкрепа от 45 депутати, а Нетаняху - 52.

Според израелски медии "Ямина" се надява Бенет да е кандидатът за премиер, около който накрая ще се обединят противниците на Нетаняху, и чака той да върне мандата, ако (както очакват някои експерти) не събере достатъчно подкрепа.

Междувременно Лапид и Бенет водят преговори за правителство, в което да се редуват като премиери, но разговорите са без резултат засега и не дадоха възможност да се говори за споразумение при срещата на партиите в парламент с президента вчера, помогнала да се вземе днешното решение.

"Наричахме Нетаняху Ким Чен-ун"

Вчера първият свидетел в корупционния процес срещу Нетаняху заяви, че от него е поискано неблагоприятни статии за премиера да "изчезнат". Прокуратурата твърди, че премиерът е взел изгодни за собственика на новинарския сайт Walla! регулаторни решения в замяна на положителното отразяване на работата му от страна на медията.

Пред съда свидетелства Илан Йешуа, бивш изпълнителен директор на изданието. Йешуа обяви още, че е получавал смъртни заплахи заради негативни текстове срещу Нетаняху и "Ликуд" и че заедно със старши редактор е наричал премиера "Ким" - препратка към севернокорейския лидер Ким Чен-ун - заради редакционния натиск, на който е подлагано изданието.

"Всички молби от политици (за благоприятно отразяване) за 13 години може да са олкото молбите от премиера и жена му (за три години)," каза Йешуа. Започнал да получава от собственика Шаул Елович първите искания да се свалят от сайта или поне да са по-малко видими на началния екран негативни пуликации за Бенямин и Сара Нетаняху и да се нападат противници като Нафтали Бенет.

Нетаняху отрича и обвинява прокуратурата в "преврат" и "лов на вещици".

Дневник