С настъпването на пролетния сезон и засушаването се увеличава риска от пожари. Въпреки дъждовете от последните дни на много места миналогодишните треви, храсти, синори и ливади вече са сухи и лесно запалими, се казва в съобщение на Североизточно държавно предприятие /СИДП/.

От там напомниха, че с обявяването на пожароопасния сезон влиза в сила забраната за паленето на огън на по-малко от 100 метра от горските територии, както и опожаряването на крайпътни ивици, поляни и треви. В тази връзка областният управител на Шумен, както и другите на територията на СИДП вече са издали заповеди.

Разрешено е паленето на огън само на определените за това места, като не се препоръчва това да се прави при силен вятър, защото огънят лесно може да стане неконтролируем. Опасност крие и оставен без надзор незагасен огън. Пожари предизвикват още хвърлени цигари, както и стъклени бутилки, които могат да имат ефекта на лупа, предупреждават от СИДП.

Санкциите за палене на огън в горските територии са от 200 до 2000 лева.

От СИДП призовават гражданите, които станат свидетели на пожар, да подават своевременно сигнал на телефон 112. От там благодарят и на всички, които през миналата година са помогнали при погасяването на пожарите, както и на тези, които са подавали сигнали за различни нарушения в горите, се казва още в съобщението.

ШУМ.БГ