"Демократична България" ще сезира Европейската комисия по случая с намерението на кабинета "Борисов" 3, който скоро официално ще е в оставка, да приеме искането на концесионера на летище София плащанията по концесионния договор за следващите 10 години да бъдат отложени. Това ще означава около 500 млн. лв. по-малко в хазната за посочения период. Коалицията ще настоява и за ясен отговор дали това е държавна помощ по смисъла на европейските правила - които забраняват такава.

Това обяви късно вчера Иво Мирчев от демократичното обединение:

"След часове (и само дни преди да подаде оставка) правителството се готви да вземе скандално решение, което е на път да ощети данъкоплатците с 500 млн. лв. Става дума за концесията на летище София. За концесионера на летище София се предвижда 10 години отсрочка в плащането на концесионни такси (уж заради пандемията), а за концесионера на летище Варна и на летище Бургас - само за една година. Освен това правителството планира дължимите такси да започнат да се изплащат не след десетата година, а след 25 години, което ощетява допълнително бюджета."

Към изялвението са приложени и факсимилета от документи - самият проект за правителствено решение, но и писмо от Постоянното представителство на България в Брюксел до транспортното министерство. В началото на втория документ пише, че по-скоро не става дума за държавна помощ, ако плащанията бъдат отложени, но в края му е изрично подчертано, че това не е официалната позиция на ЕК по казуса, а предварително виждане на база предоставената от българските власти информация.

Позицията идва ден преди правителственото заседание утре, на което се очаква да бъде взето въпросното решение в полза на "Соф Кънект". В официалния дневен ред на Министерския съвет такава точка няма, но по-рано през деня и лидерката на БСП Корнелия Нинова съобщи, че има информация, че решението ще бъде взето на оперативно заседание в сряда. Призова и за общи действия на опозиционните партии в новия парламент по темата. Като обяви, че ще иска налагане на мораториум от НС върху подобни решения на настоящото правителство в последните седмици от мандата му.

Освен че ще се обърнат към ЕК по темата, от "Демократична България" ще настояват новото Народно събрание да възложи на Сметната палата "нарочен одит на концесията на летище София, която да бъде съпоставена с концесиите на летище Варна и летище Бургас."

Казусът ще стигне и до Комисията за защита на конкуренцията, която се занимава с концесиите - като ДБ ще иска проверка на злоупотреба с господстващо положение от страна на българската държава в лицето на Министерския съвет.

"Предизвиква недоумение от правна и икономическа гледна точка ситуация, при която концесионните такси за 3 летища се отсрочват по драстично различен начин: - за летище София - за 10 години, а за летище Варна и Бургас - за по 1 година", става ясно от мотивите на Мирчев.

Клуб Z