„Все повече млади хора биват приемани в COVID отделенията и реанимациите. Една от причините за това е ненавременно търсене на помощ.

Всеки ден идват хора в много тежко състояние. Затова призовавам хората при задух да потърсят веднага лекарска помощ". Това каза в студиото на  „Здравей, България" проф. Радка Аргирова, вирусолог, председател на Дружеството на вирусолозите.

По думите й, броят на новите случаи продължава да е висок. „Тези малки спадове в някои дни на седмицата са по-скоро въпрос на отчитане, на работа в събота и неделя. Не ги приемам за спад”, поясни тя.

Засега все още няма нов щам на коронавируса, а само варианти, затова трябва да се бърза с масовата ваксинация и да не се допуска появата на нов щам, препоръча вирусологът.

"Докато позволяваме на вируса да се движи и заразява, той ще мутира. Целта е бързо да става масово ваксиниране, за да го спрем. Все още сме в зоната на един щам. Каквито и варианти да има, нов щам няма, затова трябва да бързаме", каза Аргирова в отговор на въпрос дали ваксините, които сега се прилагат, предпазват от различни щамове на SARS-CoV-2./Дарик