Стартира обработката на зелените площи в община Шумен срещу кърлежи, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

Пръсканията започват от Природен парк „Шуменско плато“, като последователно ще бъдат третирани площите в района на Стария град, заслоните, поляните около паметника „Създатели на българската държава“, от площадката на парапланеристите до заведението „Чупката“ и надолу до главния път. Ще бъдат обработени също терените на входа и алеите в парк „Кьошковете“, както и стъпалата към паметника.

От 8 до 10 април пръскането ще продължи и в селата на общината. Ще бъдат обработвани тревните площи в паркове и детски градини. При неблагоприятни метеорологични условия дезакаризацията там ще бъде извършена от 12  до 15 април.

В дните преди великденските празници от 26 до 29 април третирането ще продължи отново в Шумен, последователно в централната част на града, кварталите, детските заведения и социалните домове.

Обработката се извършва от специалисти на фирмата ДДД Велдет ЕООД по договор с Община Шумен.

Третираните площи ще бъдат обозначени с табели, на които е посочен карантинният период. От фирмата съобщават, че препаратът, който се използва, е безвреден за хора и животни, но призовават гражданите да не навлизат в пръсканите площи през следващите 24 часа като превантивна мярка.

ШУМ.БГ