Заявка, че ще опита да състави ново правителство, т.е. няма да върне проучвателния мандат, когато му бъде връчан от президента, даде днес премиерът Бойко Борисов.

Борисов говори пред министрите си преди началото на правителственото заседание, а кадрите от изявлението му бяха публикувани в профила му във фейсбук. То започна с "честита победа" и с констатацията, че опонентите на ГЕРБ се опитвали да омаловажат "безспорния успех, който всички вие постигнахте". 

"Ние с нашия опит, експертиза и с 10% пред следващия ("Има такъв народ" б.р.), убедителна победа, сме длъжни пред нашите избиратели да предложим вариант за управление", заяви Борисов.

Припомняме, че ГЕРБ е първа политическа сила след вота на 4 април, но сама не може да състави мнозинство в парламента, а всички останали партии отказват да се коалират с нея. 

"Виждам огромна безотговорност от другите политически партии и дори някои стигат дотам че след като похарчихме 150-160 милиона и завчера дет' се вика свършиха изборите, изпитват неудовлетворено желание за още - нови избори", допълни още Борисов, визирайки "Демократична България". "Ние с удоволствие ще се явим на такива, но да допуснем какъв е ефектът от това? Ефектът е, че освен парите, които ще се загубят, времето, което ще се загуби... В момента Европа работи по плановете за възстановяване от пандемията, пандемията не е отшумяла, а ние като парламентарна република трябва да имаме работещ парламент. Те казват предсрочни избори, нови избори..."

След което Борисов посочи, че хората щели да видят "тяхната безотговорност" заради взимането на някои и друг процент отгоре в изборните резултати при един нов вот. "Щото е много лесно, удобно да критикуваш, да намираш кусури".

"Ето сега, анти ГЕРБ, анти СДС, анти патриотиотичен фронт..., имат прекрасна възможност в парламента да направят мнозинство. Не им трябват нови избори. Те имат предостатъчно в парламента да направят 200 гласа. Ако не го направят, това означава, че те искат да хвърлят държавата в хаос", продължи Борисов.

После премиерът пак отчете броя победи на партията си - пета поредна парламентарна, 14-та общо.

"И заради тези, понеже са много гласовити, не можем да се зарадваме, че сме ги победили - не с един, не с два, с десет процента", вмъкна. И реши да резюмира: "Тяхната игра най-вероятно ще бъде да прердизвикат още хаос."

"Дет' се вика - ние носехме отговорност до изборите, оттук нататък с над 1,5 милиона избиратели колегата политик Слави Трифонов трябва да си поеме отговорност. Ние ще предложим, те няма да го изберат и оттам нататък ще дойде той наред", заяви още Борисов, визирайки конституционната въртележка на връчването на мандатите.

С други думи - отново посочи, че ще опита да състави кабинет, прогнозирайки, че няма да намери подкрепа в парламента за него.

"Затова най-колегиално ги моля да започнат да си прарвят мнозинството" - продължи Борисов, отново намеквайки, че никой освен ГЕРБ няма кадри и опит в управлението.

"Така че да не дезертират, да не се оправдават, че не им достигат гласове".

Все пак, Борисов бил готов "да има 10 дежурни депутати, които да ги подкрепят", когато това било наложително. Защото той си обичал държавата.

"Ако толкова няма решение, новите избори не са решение. Ето ви решение: нали всички говориха за Велико народно събрание и мажоритарни избори. Събира се това Народно събрание, президентът Радев - неговият проект за конституция това събрание да го реши... Свикваме ВНС, решаваме всички проблеми и почваме начисто. Ето, това са варианти, които политиците би трябвало да разгледат. Много е хубаво да протестираш, ама някой трябва да работи. Сега е техният ред. Повтарям - ние заради нашите избиратели сме длъжни да предложим вариант. От заявките, които чувам, надали ще стане. Но след това те да се съберат и да си направят правителство. И тогава хората ще поставят на везната. Само след няколко месеца. Това сме го гледали при Орешарски" - прогнозира крах на кабинет на опонентите си Борисов.

"Щом не харесвате ГЕРБ/СДС, "Патриотичният фронт" - управлявайте, да видите как е. Айде."

Клуб Z