Двата имунизационни кабинета в Шумен, работещи по “зелен коридор”, разполагат с голям брой ваксини, но желаещи да бъдат ваксинирани няма. Причината е, че в момента се поставя по желание само от препарата на "Астра Зенека", а пациентите не го искат, показа проверка на ШУМ.БГ.

В 9,00 часа тази сутрин при отварянето на кабинета на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ на ул. “Калоян” 1 нямаше нито един чакащ за ваксиниране.  “През вчерашния ден са ваксинирани по желание само 4 души, идват, питат коя ваксина поставяме и когато разберат, че по желание слагаме "Астра Зенека", си тръгват”, обясниха медиците в кабинета.

Подобно е положението и при кабинета в МЦ “Свети Иван Рилски”, където вчера са поставени 10 ваксини по “зелен коридор”. Днес репортер на ШУМ.БГ завари там само един шуменец, но той си тръгна щом научи, че могат да му поставят само от английската ваксина.

И двата кабинета разполагат с РНК ваксини на "Пфайзер/Бионтех", но те са само за втора доза на имунизирани вече пациенти.

“Не се наемам да кажа каква е причината да няма желаещи да се ваксинират с "Астра Зенека". Призовавам пациентите, които желаят да бъдат имунизирани, да се обърнат към общопрактикуващите си лекари, да заявят вида на ваксината, с който желаят да бъдат имунизирани. Когато бъдат получени тези ваксини, те ще бъдат предоставени на личните лекари”, каза директорът на РЗИ-Шумен д-р Пепа Калоянова.

Тя обясни, че и в момента се раздават РНК ваксини на общопрактикуващите лекари. Вчера е пристигнало неголямо количество от ваксината на "Модерна", което днес ще започне да се дава на личните лекари. До момента Здравната инспекция е предоставила 2920 дози ваксини от всички видове на общо 73 индивидуални и групови практики. Някои от личните лекари са получили по два пъти.

ШУМ.БГ