Всички очакват ходовете на Слави Трифонов. Така изглежда настоящата политическа ситуация в страната. В деня на втория следизборен монолог на все още настоящия премиер Бойко Борисов, опозиционните му "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" определиха пред "Дневник" посланията му като опит максимално дълго да остане във властта. Също като Борисов се обърнаха към втората политическа сила - "Има такъв народ" на Слави Трифонов. Той от своя страна излезе с лаконичното: "Спазвам Конституцията".

По-рано днес от трибуната на Министерски съвет Борисов обяви, че ще опита да състави правителство, но не очаква успех. Прехвърли топката към втората сила според вота - партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". "Най-колегиално го моля да започнат да си правят състава на правителството, мнозинството, кой ще е председател на парламента, на комисиите, министри, зам.-министри, това е сложна задача, да не дезертират", обърна се задочно Борисов към Трифонов. Дори предложи 10 "дежурни" депутати в случай че мнозинството не е достатъчно. Лансира и отново идеята за свикване на Велико Народно събрание.

Евентуална коалиция между "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" е единственият незаклеймен вариант от никого засега. Има обаче две големи неизвестни - нагласата на партията на Слави Трифонов и осигуряване на мнозинство в парламента с подкрепяща, но неучастваща в управлението политическа сила.

"Има такъв народ" с лаконичен отговор към Борисов

Както и след изявлението на Борисов в изборната нощ, когато лайтмотивът бе експертно правителство, така и сега от "Има такъв народ" не влизат в директен диалог с премиера. Няколко часа след изказването на Борисов, Слави Трифонов наруши мълчанието си и написа във фейсбук:

"По повод на различни политически изказвания и предложения, изразени в последните дни, искам да кажа следното: Има много ясна законова процедура, упомената в Конституцията, и ние съвсем логично я спазваме и вървим по нея"

Въпреки високия резултат на изборите, от партията не са правили подробен коментар за плановете си след техния край. Днешната заявка изглежда е засега да се изчака мандатът за съставяне на правителство да стигне до "Има такъв народ".

В изборната нощ Слави Трифонов написа във фейсбук, че има симптоми на COVID-19 и се е изолирал. Добави единствено посланието към почитателите си, че те са поискали властта и промяната е неизбежна. В следващите дни основен представител на партията се очерта зам.-председателят й Тошко Йорданов. Той повтаря единствено вече заявената идейна линия - без коалиции с ГЕРБ, БСП и ДПС.

"Демократична България" чака Трифонов и ще изключва Борисов

С оглед направените заявки до този момент най-реалният шанс за съставяне на правителство изглежда коалиция между "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". Те вероятно ще имат 92 депутати. Окончателните мандати все още не са разпределени от ЦИК, но според прогнозите на социолозите ГЕРБ ще има 75 депутати, "Има такъв народ" - 51, БСП - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри вън!" - 14. За да достигнат нужното мнозинство от 121 депутати, трите нови формации в парламента ще трябва да разчитат на подкрепа от някоя от системните партии. Условието засега изглежда това да е не чрез официална коалиция и представителство в кабинет, а при гласуванията в пленарна зала.

В деня след изборите Ивайло Мирчев от "Демократична България" каза, че предвид конфигурацията в следващия парламент не вижда как обединението може да бъде във властта.

"Очакваме господин Трифонов да обяви своите намерения и ще коментираме тогава", лаконичен бе днес съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред "Дневник" по повод призива на премиера Борисов към лидера на "Има такъв народ" да се готви за управление. В една от двете си предизборни прояви Слави Трифонов бе заявил, че гледа на "Демократична България" и "Изправи се! Мутри, вън" като на "по-малкото зло".

Христо Иванов определи хода на Борисов като опит "на всяка цена да избегне следващи парламентарни избори и се опитва да си осигури някаква форма да продължи да оказва влияние".

"Нашата задача е да го изключим, да обезсилим опитите на ГЕРБ да бъдат влиятелни върху бъдещо мнозинство или управление. Това може да бъде в този или следващ парламент", каза съпредседателят на "Демократична България". Така той даде да се разбере, че коалицията не би подкрепила кабинет на ГЕРБ.

"Нека вървим по конституционно зададения ред - има ясна поредица на поемане на отговорности. Всеки мандатоносител предлага нещо и на база на това ние ще коментираме", заяви Христо Иванов. Той отказа да коментира дали след изборния ден е имал възможност да разговоря със Слави Трифонов или друг от ръководството на "Има такъв народ".

Пред "Дойче Веле" кандидат-депутатът Стефан Тафров казва, че обединението е готово да поеме отговорност за правителство, тъй като има изключително добре подготвени експерти, но към този момент картината е твърде неясна.

Манолова е готова за коалиция, но не и да намери мнозинство

"Не сме водили разговори с нито една от парламентарните партии. Поели сме ангажимент, че всякакви разговори ще бъдат водени на светло, прозрачно, пред очите на българските граждани. Наши естествени партньори са "Има такъв народ", "Демократична България" и във всички случаи решенията, които ще бъдат взети, ще бъдат консултирани в този формат", коментира пред "Дневник" Мая Манолова евентуалния опит за съставяне на следващ кабинет.

На въпрос как очаква трите нови играчи в парламента да получат нужното мнозинство, тя каза, че инициативата е в партиите, които са получили повече доверие от "Изправи се! Мутри вън!". "Ние получихме доверие да сме парламентарната група на гражданите, своеобразен парламентарен омбудсман", каза Манолова. Предложението на Борисов за помощ от 10 "дежурни" депутати обаче не прие добре.

Намерението на Борисов да свика избори за Велико Народно събрание Манолова определи като единствения начин да продължи да бъде премиер.

"Проектът за промени в Конституцията няма да бъде писан "на коляно", а ще бъде широко обсъден с неправителствения сектор, с правозащитните организации, с конституционалисти, с университетски преподаватели, с гилдията на магистратите. Тогава ще се реши дали изобщо промените изискват свикване на ВНС или могат да бъдат направени във формат обикновено НС. Това е дълга процедура, която ще бъде стартирана от нас веднага след като премине конституционната процедура по съставяне на следващо правителство", коментира Манолова.

Партиите от последния парламент се въздържат

След изявлението на Борисов от ГЕРБ казаха, че няма да бързат да обявяват следващите си ходове. А от ДПС - че засега се въздържат от коментар. Засега "Дневник" няма отговор дали и кога БСП ще коментира предложението на Борисов. Тази сутрин доскорошният депутат от БСП Явор Божанков коментира, че човекът, който ще реши бъдещето на България се казва Слави Трифонов и той трябва скоро да каже какво ще прави.

Дневник