Президентът Румен Радев неведнъж е заявявал, че се отнася напълно отговорно към правомощието си да предложи промени в Конституцията, но е подчертавал, че това е изключително важен въпрос и промените в основния закон трябва да са с дългосрочен хоризонт и не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване.

Това се посочва в изпратена до "Дневник" позиция на държавния глава след предложението на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов новият парламент да свика Велико Народно събрание за проекта на Радев за промени в Конституцията, за който се говори от есента, но не е представен.

В позицията се казва, че президентът ще свика Народното събрание съгласно предвидения в Конституцията срок и след като Централната избирателна комисия обнародва имената на избраните народни представители в Държавен вестник. Те трябва да бъдат обявени до 11 април.

"На дневен ред пред обществото ни е въпросът дали парламентарно представените партии могат да сформират правителство след съответната конституционна процедура. В противен случай Народното събрание ще бъде разпуснато, а без действащ парламент е немислимо да се осъществяват конституционни промени", се казва в позицията на Румен Радев.

Дневник