Още няколко държави в Европейския съюз - Испания, Италия и Белгия - поставиха долна възрастова граница за използване на ваксината против коронавирус на "Астра Зенека". Решението бе взето часове след като европейските и британските здравни власти установиха, че има потенциална връзка между ваксината на "Астра Зенека" и образуването на тромби в организмите на ваксинираните с нея.

Испания ще я поставя само на хора над 60 г. На среща с регионалните лидери здравният министър Каролина Дариас заяви, че предстои решение дали на хората, които вече имат по една доза, да бъде поставена и втора.

Малко преди Испания подобно решение взе Италия. Макар да не се забранява изрично ваксината да се дава на хора под 60 г., това не се препоръчва.

В Белгия се стигна до забрана, след като здравното министерство реши да замени продукта на "Астра Зенека" с другите разрешени ваксини за хората в групата 18-55 г. Брюксел ще преразгледа мярката след 4 седмици.

Решение да се ограничи използването на ваксината от хора под 55, 60 или 65 години вече бе взето във Франция, Германия (където дори се препоръчва втората доза на получилите "Астра Зенека" под 60 г. да е от друга ваксина), Финландия, и Нидерландия.

Дневник