Съединените щати обявиха успеха на преговори с Ирак за изтегляне на американските бойни части, изпратени за борба с "Ислямска държава" там.

Нов кръг на стратегическите американско-иракски преговори обаче завършва без график за изтегляне на близо войници, над година след като иракският парламент помоли силите да напуснат страната след убийството на иранския генерал Касем Солеймани от американски дрон. "Асошиейтед прес" цитира говорителя на Пентагона Джон Кърби, според когото няма постигнато съгласие да продължи изтеглянето на американските сили.

Резултатът от диалога се обявава в момент, когато премиерът Мустафа ал Казими е на дипломатическа обиколка сред арабски съюзници в страната, свързана с ролята им (и с тази на Иран) след изтеглянето на САЩ.

В съвместно изявление след разговорите на Вашингтон и Багдад се говори за потвърждение на двете страни, че "мисията на САЩ и силите на коалицията вече се е трансформирала в мисия за обучение и консултации, което позволява преразполагането на всички оставащи в Ирак бойни части."

Промяната в характера на мисията прави бойните части ненужни, следва от съобщението. То обаче не отговаря и на въпроса колко от 2500 военни, разположени в Ирак в момента, се смятат за "бойни части".

Тънък лед

Кога и как ще напуснат бойните части, ще се определи по време на предстоящите технически дискусии", заявиха двете страни в съвместно изявление след края на проведената онлайн стратегическа дискусия. Виртуалните (заради пандемията) разоговори, водени по искане на Ирак заради натиск от шиитските политически партии и верни на Иран милиции за ускорено изтегляне, се подновяват за пръв път от встъпването в длъжност на президента Джо Байдън, след като започнаха при предшественика му Доналд Тръмп.

"Ислямска държава" не е напълно унищожена и се е оттеглила в "тайни клетки" и труднодостъпни планински райони, но САЩ смятат, че мисията за обучение и консултации може да помогне на иракските сили да ликвидират останалите джихадисти, достатъчно отслабени, за да могат да бъдат изкоренени.

Бившият директор на разузнаването Ал Казими, поел поста през май 2020 г., положи усилия за балансиране между САЩ, Иран и арабските съюзници в деликатния момент след убийството на Солеймани, но това не спря размяната на атаки между проирански бойци и САЩ в последните месеци. В тази ситуация милициите, които на практика контролират части от Ирак, са източник на напрежение.

Миналата седмица конвой на шиитски бойци премина през Багдад с осъждане на американското присъствие и заплаха към Ал Казими, че ще му "отреже ухото".

Милициите в последно време станаха повод за открита размяна на реплики между Техеран и Багдад, въпреки че след успешното участие в операцията срещу "Ислямска държава" (увеличила и американското присъствие в страната) бяха официално включени в иракския апарат за сигурност. Това доведе и до посещение на наследилия Солеймани начело на поделението "Ал Кудс" ("Ерусалим") на Революционната гвардия на Иран, Есмаил Каани, в Ирак.

Ал Казими търси подкрепа в разговори с йордански представители в последно време, през изминалите дни посети Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия в търсене както на политическа подкрепа, така и на икономическа (инвестиции в райони, опустошени от "Ислямска държава"). Това стана след няколко години на плахо сближаване между Багдад и Рияд (и дори отваряне на гранични пунктове) след отровените отношения заради войната в Залива през 90-те години.

Дневник