Подобрението на ситуацията е крехко, обяви Мутафчийски

Тенденциите на подобрение на ситуацията с разпространението на вируса са изключително крехки, все още не сме достигнали нивата на най-високата точка от ноември, когато заболеваемостта е била 667 на 100 хил., а сега сме 676 на 100 хил. на двуседмична база, обяви Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб. Той посочи, че тези данни връщат ситуацията отпреди две седмици, което означава, според него, че платото е прехвърлено, но спадът в заболеваемостта е само със 7%.

Допълни, че връхната точка при смъртността не е достигната и в момента тя е 23.3 на 100 хил. души при 27.7 на 100 хил. през декември. Отчете и отчетлив спад в натиска над болниците.

От понеделник част от учениците се връщат в училище, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Тогава присъствено започват да учат учениците от 1 до 4 клас както и тези от 7, 8 и 10 клас. Ако ситуацията позволява, от 26 април в клас ще се върнат 5, 9 и 12 клас. От 17 май се предвижда в клас да бъдат 6, 7 и 11 клас.

Напомни, че тъй като 12 клас ще приключат по-рано учебната година е важно те да се върнат в клас. Заради това, че ротацията обхваща периода и на великденските празници, периодът на ротация ще обхване 3 седмици, а не две до 14 май. Вълчев уточни, че все пак този план ще зависи от заболеваемостта, а приоритет е даден на 7 и 12 клас, които ако се спазва графикът ще бъдат по-често в училищата от другите.

 

До края на деня ще се разреши работата на хипермаркетите

Под заплахата от обявен вчера евентуален протест от страна на нехранителните хипермаркети, властите решиха да ги отворят. Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че това ще бъде записано в заповед, която ще издаде днес. В нея ще бъде записано изискване магазините да осигуряват по 8-10 кв. м площ на всеки посетител. Такова бе и предложението на хипермаркетите да работят при допускането на определен брой посетители едновременно.

В заповедта ще бъде отразен и обявеният график за връщането на учениците в училищата, но тоя ще обхваща периода до 30 април, защото за момента дотогава е валидна извънредната епидемична обстановка.

Дневник