Най-известният критик на Кремъл Алексей Навални има двойна херния според лекарите, прегледали го в наказателната му колония заради серизони болки в гърба и крака. Това казва за телевизия "Дожд" адвокатът му Олга Михайлова. Според нея Навални вече губи чувствителност и на ръцете си.

Навални, осъден на две години и половина в колония в началото на февруари, обяви гладна стачка миналата седмица, за да протестира срещу, по думите му, недостатъчните здравни грижи, които се полагат за него. Вчера лидерът на подкрепящия Навални Алианс на лекарските синдикати бе задържан от полицията при опит да влезе в затвора, където е опозиционерът, и да говори с местните лекари, пише БТА.

Михайлова казва, че едната от двете хернии е трудна за лечение и че невролог, с когото се е консултирала организацията на Навални, е нарекъл предписаното лечение неефективно. Друг адвокат на Навални - Вадим Кобзев, заяви пред "Интерфакс", че опозиционерът има две дискови хернии и протрузия на гръбначния стълб и също каза, че той е започнал да губи усещанията в ръцете и краката си. След посекението при Навални вчера той написа и в "Туитър", че Навални изпитва болки, докато ходи.

Снощи говорителят на Белия дом Джен Саки изрази безпокойството от "информациите, според които здравословното състояние на Навални се влошава". Руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) настоява, че полага адекватни грижи за Навални. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Навални е затворник като всички останали и няма основание за специално отношение към него.

"Русия може би бавно го убива"

В пост в "Инстаграм" в понеделник Навални каза, че трима от 15-те души, с които е настанен в едно помещение, са с туберкулоза, която е заразна. Той каза, че има силна кашлица и температура 38.1 градуса. По-късно той коментира и гладната си стачка с думите, че властите се опитвали да му попречат, например с печене на пиле в близост до него или със сладки изделия в джобовете му.

Същия ден държавната служба за затворите каза, че Навални е бил прехвърлен в болницата на затвора след преглед, показал, че той има признаци на респираторно заболяване, в това число и висока температура. Направеният му коронавирусен тест обаче е отрицателен.

Правозащитната организация "Амнести Интернешънъл", отказала се да определя Навални като политически затворник, заяви, че е възмжно руските власти бавно да убиват критика на Кремъл, лишаван от сън, без достъп до лекар, на когото да може да се довери.

"Възможно е Русия, руските власти да го поставят в положение на бавна смърт и да се стремят да прикрият какво става с него," каза генералният секретар на организацията Аниес Каламар за "Ройтерс" преди публикуването на годишния ѝ доклад. "Руските власти очевидно нарушават правата му. Те вече се опитаха да го убият, а сега го държат в затвор и го подлагат на условия, които се равняват на изтезание," каза тя, имайки предвид отравянето на Навални с невротоксично вещество миналата година.

Дневник