ФИФА ще използва автоматизирана система за определяне на засадите по време на световното първенство в Катар. Това каза консултантът към Световната футболна федерация Арсен Венгер, който отговаря за подобряването на играта и промяна в някои правила.

Французинът обяви, че подкрепя автоматизираната технология, която директно праща сигнал до страничния съдия и го известява в случай на засада.

ФИФА вече разработи полуавтоматизиран вариант, който помага на видеоарбитрите (VAR), но все пак съдията има последната дума. В последната година често има оплаквания от определени решения за отсъждане на засади.

"Мисля, че тази система трябва да бъде напълно готова за Катар 2022. Продължавам да настоявам за автоматизиран подход, който ще помага много на съдиите, а също така няма да забавя играта", каза Венгер пред вестник "Таймс".

Той посочи, че в момента често се стига до забавяне от минута и дори повече. "Виждаме определени ситуации, в които се чака средно по 70 секунди. Това не позволява на отборите да се зарадват след гол."

През миналия месец бившият национал на Нидерландия Марко ван Бастен призова правилото за засада да бъде премахнато, като според него играта ще стане по-интересна.

Дневник