Вчерашната оставка на здравния министър Ян Блатни е последвала решението му да не подкрепи използването на руската ваксина против коронавирус "Спутник V", пише "Политико".

Премиерът Андрей Бабиш отстранява трети здравен министър от началото на пандемията в една от най-тежко засегнатите държави. Блатни пое поста през октомври, след като предшественикът му Роман Примула наруши коронавирусните ограничения.

Вчера Блатни сам съобщи за уволнението му и каза, че решението е било "политическо". Позицията му бе, че преди Прага да използва ваксината, европейският регулатор трябва да я одобри. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) все още не се е произнесла по въпроса.

"Спутник" се подкрепя и от близкия до Кремъл президент Милош Земан, който също бе критичен към Блатни.

Петр Аренбергер, който ръководи пражката Университетска болница "Винохради", е приемникът на Блатни на поста. За него не е проблем използването на "Спутник". Земан го назначи с думите, че "всеки от нас трябва да има колкото може повече ефективни ваксини", но лекарственият регулатор и Блатни са блокирали процеса. Миналия месец той опита да издейства уволнението и на Блатни, и на ръководителя на регулатора SUKL, но премиерът Андрей Бабиш отклони молбата.

Според опозицията Блатни е изкупителна жертва за грешките на правителството на Бабиш шест месеца преди парламентарните избори. В съседна Словакия премиерът Игор Матович загуби поста си след поръчка на ваксини, която не бе обсъдена с коалиционните партньори. Засега словашкият регулатор не одобрява ваксината.

Темата е чувствителна в Чехия не само заради политическия въпрос за покупката на руска ваксина, смятана от част от елита за инструмент за влияние на Кремъл, но и заради епидемичната ситуация - Чехия е страната с най-висока смъртност от COVID-19 в света.

Дневник