Автомобил на черногорския премиер Здравко Кривокапич проби блокада от протестиращи на пътя Подгорица-Никшич, съобщи вестник "Новости". След инцидента има и пострадали.

Министър-председателят на Черна гора направи коментар за случилото се в профила си в Twitter. Той заяви, че автомобилът му бил нападнат, а в него пътувала и дъщеря му.

"Като баща няма да забравя нейните сълзи и страх. Като премиер няма да ви позволя диващина и беззаконие", написа Кривокапич в Twitter.

Привърженици на Патриотично-комитския съюз протестират пред сградата на черногорското правителство против предвидени промени в закона за гражданството. Двама граждани се качили върху автомобила, в който била дъщерята на премиера, но когато колата тръгнала, те паднали.

Кривокапич призова президента на Черна гора Мило Джуканович, чиято Демократична партия на социалистите е близка до Патриотично-комитския съюз, "да не дестабилизира държавата и да върне по домовете им гражданите, които е извел на улицата". Премиерът заяви, че предизвиканите безредици няма да спрат правосъдието и правовата държава.

"И законите в сферата на правосъдието, и решението за изменение на критериите за получаване на гражданство ще бъдат приети в интерес на Черна гора и нейните граждани и никакви организирани от Демократичната партия на социалистите събирания няма да ги спре. Призовавам гражданите на Черна гора да проявят разум и да не се поддават на провокациите на онези, които са готови да ги пожертват, за да защитят капитала си", заяви Кривокапич.

По-рано на протест, организиран от Патриотично-комитския съюз, близък до Демократичната партия на социалистите /ДПС/ на черногорския президент Мило Джуканович, пред сградата на правителството в Подгорица бяха хвърлени димни бомби и запалени факли и протестиращите скандираха против вицепремиера Дритан Абазович и неговото гражданско движение УРА, предаде Танюг.

Вестник "Виести" съобщава, че на заседание на правителството временно е оттеглено Решението за промяна на критериите за определяне на условията за получаване на черногорско гражданство, докато преди това по темата не се произнесе Комисията за изборно законодателство.

По-рано премиерът оповести Решението за промяна, посочвайки, че голям брой граждани, които от дълго време живеят в Черна гора, нямат право на гражданство.

Против това решение са организаторите на днешните протести - Патриотично-комитския съюз и опозиционната ДПС на Джуканович, които смятат, че става въпрос за планиран "демографски инженеринг".

С това решение на черногорското правителство е предвидено Черна гора да може да получи още 13 000 до 15 000 гласоподаватели, които временно живеят в Черна гора, а са граждани главно на Сърбия, Русия и Босна и Херцеговина, пишат черногорските медии.

Подготвен е също законопроект за изменения и допълнения към закона за регистрация на местоживеенето, който би имал за последица отнемане на избирателното право на около 40 000 черногорски граждани от диаспората.

Протестиращите, които носят черногорски символи, се опитаха да премахнат защитната преграда пред сградата на правителството.

Те обиждаха полицаите, замерваха ги с яйца и скандираха "предатели".

Дир.бг