ВМРО оспорва законността на изборите за парламент в България в секциите на територията на Република Турция, каза зам.-лидерът на организацията Ангел Джамбазки. До Министерски съвет, прокуратурата, председателите на ВАС и ВКС, и Народното събрание е изпратено писмо с настояване те да отправят искане за касиране на изборите в Турция към Конституционния съд. Джамбазки добави, че най-честите нарушения са разговори на език, различен от българския, незаконна агитация от членовете на секционните избирателни комисии, нарушаване на правилата на броене и т.н.

Той каза, че касиране на изборите в Турция няма да облагодетелства ВМРО, но може да доведе до това, че Демократична България да има по-висок резултат от ДПС. В Турция имаше 35 секции на тези избори, а над 89% от гласовете бяха за ДПС.

Джамбазки каза, че ВМРО признава изборния резултат и приема оценката на избирателите. "Ротацията в политика е нещо нормално. Партиите, които изразяваха желанията и волята на протеста, са представени, и те трябва да имат възможност да реализират своя мандат. Интересът на българските граждани изисква да има стабилно и ползотворно управление", допълни той.

Дневник