Съпругът на кралица Елизабет Втора, британският принц Филип, е починал на 99 г., съобщи Бъкингамският дворец.

"С дълбока тъга Нейно кралско величество обявява смъртта на обичания си съпруг, Негово кралско височество принц Филип, херцог на Единбург," се казва в изявлението на Бъкингамския дворец. То се появи на официалния сайт на кралското семейство като единствената достъпна информация там, докато бъдат направени "подходящите промени".

Принц Филип е издъхнал тази сутрин в замъка "Уиндзор", където двамата с кралицата прекарват времето си в уединение заради коронавирусната пандемия. Той страдаше от сърдечен проблем и миналия месец бе изписан от болница след едномесечно лечение.

Здравето на принца се влошаваше напоследък. Той се отказа от официалните си задължения като част от кралското семейство през май 2017 г. и оттогава рядко бе забелязlан на публични прояви (но за шест десетилетия и половина преди това има над 22 хил. такива прояви).

Въпреки публичното си оттегляне той привлече вниманието на медиите през януари 2019 г., когато участва в катастрофа, а две жени бяха ранени. След инцидента, за който прокуратурата реши, че не е в обществен интерес да го съди, принцът доброволно предаде шофьорската си книжка.

Двамата бяха заедно в продължение на 73 г. и имат четири деца, сред които е и престолонаследникът принц Чарлз, 8 внуци и 10 правнуци. През ноември Елизабет и Филип отбелязаха годишнината си на скромно празненство в Уиндзор. "Той, най-просто казано, беше силата ми и стабилността ми през всички тези години," казва кралица Елизабет Втора на церемонията, с която двамата отбелязват 50-ата годишнина от сватбата си през 1997 г.

Филип Маунтбатън е син на принц Андрей Гръцки и Датски (син на гръцкия крал( и принцеса Алис Батенберг (праправнучка на кралица Виктория). Роден е на остров Корфу, но израства в Англия. Отрича се от правото да наследи гръцкия и датския трон през 1947 г. и сключва брак с тогавашната принцеса Елизабет.

Монархия за друго време

Принцъп бе много известен с острия си език на военноморски офицер, а коментарите му често бяха определяни като "гафове". По време на визита в Китай говори за "дръпнати очи". На нигерийския президент, който носи национално облекло, веднъж казва: "Изглеждате сякаш сте готови да си лягате."

"Ройтерс" отбелязва, че роденият в епоха на уважение към монархията Филип помага на ЕЛизабет да се справи с превратностите на 20 в. в политически и социален план и да изгради монархия, подходяща за промененото време. Филип изиграва важна роля в трансформацията на кралския двор. Настоява коронацията през 1953 г. да бъде излъчвана на живо по телевизията. Става първият член на кралското семейство, дал интервю по телевизията.

Монархът може да е Елизабет Втора, но като глава на семейството, поне по семейни въпроси, се възприемаше именно съпругът ѝ, продължава агенцията.

Дневник