Туроператорите, които членуват в Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) възразиха срещу разхлабването на противоепидемичните мерки, което не включва тяхната дейност. Много от действащите досега ограничения отпадат поетапно, е записано в заповед на здравния министър от четвъртък, 8 април. Остават обаче някои ограничения, сред които и това да се организират екскурзии.

Туроператорите с малки изключения през лятото и някои от началото на годината са без възможност да работят от март миналата година.

В отворено писмо фирмите отправят "настоятелен апел" министърът на здравеопазването да поеме персонален ангажимент, за да се превъзмогне хаотичната ситуация, като незабавно предприеме действия неефективните според бранша рестрикции да бъдат заменени с адекватни, последователни и координирани защитни мерки за хората и национална икономика.
Фирмите напомнят, че в световен мащаб техният сектор е най-силно засегнатият от коронавируса, а те "сами на ръба на емоционално и икономическо оцеляване продължават да полагат неимоверни усилия за осигуряване на безопасни и безпроблемни изживявания на своите клиенти и потребители на туристически услуги през лято 2021".

Посочват, че спецификата на туроператорската дейност, предвид задължителната необходимост от предварителна яснота по всеки отделен елемент позволява реално управление на риска и осигурява възможност за ефективна защита на всички участници в нея по начин, който не може да бъде гарантиран при никоя от останалите разрешени дейности.

Позовават се на изследване на германския институт "Роберт Кох", според което организираните пътувания са с нищожен дял в разпространението на вируса.
Туроператорите предупреждават, че провежданата в момента държавна политика не само не е ефективен начин за борба с риска от COVID-19, но води до огромни икономически загуби, които застрашават един от основните стълбове на националната икономика, а също и Европейската идея за свободно движение.

Дневник