Ръководителите на Суверенния съвет, оглавил Судан след свалянето на Омар ал Башир, и на бунтовническото "Движение за освобождаване на суданския народ - север" (SPLM-N) подписаха историческо споразумение за прекратяване на конфликта си в две судански провинции. С него обаче се постига и забележително решение - държава и религия в Судан се отделят, пише "Ал Монитор".

Сегашната договорка между оглавявания от ген. Абдел Фатах ал Бурхан съвет и дълго бунтувалата се срещу режима на Башир организация предвижда свобода на религията за всички суданци.

Културните, религиозни и етнически идентичности трябва да се разделят от държавата, а тя няма да приема никаква официална религия. Ще се гарантира свободата на религията и религиозните практики. Това за пръв път ще превърне Судан в светска държава.

От друга страна, споразумението не включва някои клаузи, които биха били притеснителни за Хартум, като тази за правото на самоопределение - тя би могла да даде повод за криза като тази, довела до отделянето на Южен Судан.

Разделянето на религия и държава обаче е забележителна трансформация в страна, където предимно християнският юг бе въвлечен кървава война с 2 млн. жертви, довела и до отделянето му след референдум. В последните месеци Судан бе изваден от списъка с държави, подкрепящи тероризма, и обяви нормализация на отношенията с Израел.

Дневник