Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призна, че вероятно е допуснал грешка по време на инцидента в Анкара, известен като "Дивангейт".

На 6 април Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен бяха на посещение в Турция. На срещата с президента Ердоган Фон дер Лайен бе пратена на диван встрани. Кресла бяха осигурени само за домакина и Шарл Мишел.

Шарл Мишел изрази дълбоко съжаление за ситуацията пред белгийската телевизия LN24.

Той заяви, че не отстъпил място на Фон дер Лайен от съображения за "равноправието" в отношенията между мъжете и жените.

"Може би това е било грешка от моя страна, но такива са възгледите ми за равноправните отношения между мъжете и жените", каза той пред белгийската телевизия LN24. 

Междувременно говорител на ЕК заяви, че председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел все още не са разговаряли за протоколния инцидент в Анкара.

Не ми е известно двамата да са разговаряли по този въпрос, заяви говорителят на пресконференция, попитан дали Мишел е говорил с Фон дер Лайен, каквото намерение е изразил снощи в телевизионно предаване.

Говорителят не пожела да каже дали според ЕК Мишел носи частична отговорност за инцидента, при който Фон дер Лайен остана права, докато Мишел и турският президент Реджеп Ердоган се разположиха в кресла пред знамената на ЕС и на Турция.

Говорителят не пожела да коментира и информация за подготвяно от евродепутати искане за оставката на Мишел. Предвижда се срещата в Анкара да бъде обсъдена от Европейския парламент по-късно този месец.

Турция пък поиска извинение, след като Драги нарече Ердоган "диктатор"

Междувременно Турция поиска днес извинение от италианския премиер Марио Драги, който нарече президента Реджеп Тайип Ердоган "диктатор" заради "дивангейт".

Турция повика италианския посланик, за да изрази несъгласието си с думите на премиера и поиска Драги "да си върне думите назад".

Драги обвини вчера турския президент, че е унижил председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и го нарече "диктатор" по повод "дивангейт".

Осъждаме силно тази реторика, която няма място в дипломацията. Ако Марио Драги търси диктатор, той не вижда по-далеч от историята на Италия, каза ръководителят на дирекцията по комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун./ dir.bg