Трябва да се обясни на хората, че "Астра Зенека" е опасна за жени под 30 години, с наднормено тегло, които са пушачки или вземат контрацептиви. Защото пушенето, наднорменото тегло и контрацептивите по принцип си имат индикации или усложнения, които се проявяват точно в тромбоза, каза днес пред БНТ проф. Светлана Велизарова, началник на детската клиника в Белодробната болница в София. Точно за хората над 65 години е най-малко опасна "Астра Зенека", там няма противопоказания за приложение, подчерта тя.

"Нямаме нито едно болно дете от коронавирус в момента в клиниката. Вирусът се подмлади затова, че станаха достъпни тестовете - родителите с ковид или съмнения веднага изследват и децата си, обясни още проф. Велизарова. "Детската симптоматика е много по-лека. От моя личен опит - децата обикновено са с един ден с хрема или главоболие, и това е. По принцип децата с хронични заболявания и наднормено тегло са рисковата група", е нейното мнение.

Убедена съм че след 3-4 години ние ще забравим ковид в световен мащаб, но съм убедена, след 10-20 години, ние ще говорим за т.нар. ковид поколение - поколение, което ще има много пропуски, не само образователни, но и социални, комуникативни, защото през тази година то е натрупало много пропуски, обясни още проф. Велизарова./Дневник