Новакът във Висшата лига "Лийдс" поднесе изненадата на 32-ия кръг в шампионата, след като победи лидера "Манчестър сити" с 2:1 като гост. Съставът от Йоркшир шокира "гражданите", въпреки че игра 45 минути с човек по-малко и освен това отправи само два точни удара.

В герой за "Лийдс" се превърна Стюърт Далас, който вкара и двата гола - в 42-ата и 90-ата минута. За "Сити" точен беше Феран Торес в 76-ата минута. Гостите останаха с 10 човека в края на първата част, когато капитанът им Лиъм Купър беше изгонен.

Поражението оставя "Сити" начело, като тимът 74 точки, с 14 повече от втория "Манчестър юнайтед", който е и с два мача по-малко. "Гражданите" допускат втора загуба в последните си три домакинства, след като преди това не беше губил 13 срещи поред.

"Лийдс" е девети в таблицата с 45 точки.

Гуардиола даде почивка на някои основни играчи, като Кевин Де Бройне, Илкай Гюндоган, Рияд Марез, Родри и Рубен Диаш останаха на пейката.

Въпреки това "Сити" доминираше през първата част и създаде почти една дузина голови положения. От тях "гражданите" обаче отправиха само един точен удар, а много от изстрелите се оказаха неточни. "Лийдс" показа отлична организация в защита.

В предни позиции гостите бяха много ефективни и в 42-ата минута успяха да открият резултата. Стюърт Далас получи хубаво подаване от Патрик Бамфорд и с плътен удар по тревата прати топката в страничния стълб, а от там в мрежата - 0:1.

В добавеното време на първата част обаче "Лийдс" остана с човек по-малко. Капитанът Лиъм Купър влезе агресивно в краката на Габриел Жезуш и първоначално получи жълт картон. Реферът Андре Маринър обаче получи сигнал от видеоарбитража и прегледа ситуацията на повторение.

След него Купър получи червен картон заради прекомерна агресия и риск за нападателя на "Сити".

През втората част доминацията на лидера във Висшата лига се увеличи, като притежанието на топката беше над 80% от времето. "Лийдс" се прибра не само в своята половина, но и в наказателното си поле, с което не остави никакви пространства.

Дълго време "Сити" имаше големи трудности да застраши стража на гостите Меслие. В случаите, в които трябваше да се намесва, французинът беше на мястото си.

Все пак в 76-ата минута след продължителна атака "Сити" най-накрая изравни. Бернардо Силва се освободи и веднага намери Феран Торес, който от границата на вратарското поле вкара без проблем.

До края на двубоя "Сити" продължи да търси победен гол, но и "Лийдс" получи своите шансове. Най-чистият от тях се откри през Рафиня в 86-ата минута, но той беше спрян с отличен шпагат от вратаря на домакините Едерсон.

При навлизане в добавеното време "Лийдс" успя да стигне до победен гол след отлична контраатака. Далас получи хубаво подаване през центъра, надбяга Джон Стоунс и за втори път прати топката зад Едерсон.

Дневник