Централната избирателна комисия обяви официално днес поименният списък на новите 240 народни представители в 45-то Народно събрание на Република България. Шуменският 30-ти многомандатен избирателен район изпраща шестима депутати - по двама от ГЕРБ и ДПС и по един от “Има такъв народ” /ИТН/ и БСП.

Депутати от Шумен са просветният министър Красимир Вълчев и бизнесменът инж. Илтер Бейзатов от ГЕРБ-СДС, лидерът Мустафа Карадйъ и бившият депутат Хамид Хамид от ДПС, Иван Иванов от БСП, и Йордан Свеженов от "Има такъв народ".

Водачите на листите на ГЕРБ и ДПС в Шумен се кандидатираха и от друг избирателен район и имаха срок до вчера да заявят кой от двата ще представляват. Също до вчера избраните за народни представители можеха да заявяват отказ от влизане в Народното събрание и така на тяхно място да влезе следващия в листата.

От решението на ЦИК става ясно, че водачът на листата на ГЕРБ Красимир Вълчев е избрал да стане народен представител от Шуменски избирателен район, а не от Старозагорски, където също оглавяваше кандидат-депутатската  листа..

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ този път е избрал да влезе от Шумен, а не от Кърджали. В същото време втората в листата на Движението Айсел Руфад подаде заявление пред ЦИК да бъде заличена, с което мястото й се заема от третия в листата Хамид Хамид, който отива в Народното събрание.

От "Има такъв народ" и БСП депутати стават водачите на листите.

ШУМ.БГ