Българската актриса Мария Бакалова не успя да вземе награда от Британската филмова академия (БАФТА). Тя беше номинирана за поддържащата си роля в "Борат 2".

Южнокорейката Юн Юх-джунг взе наградата за участието си във филма "Минари". Другите номинирани бяха БакаловаНайъм Алгар, Косар Али, Доминик Фишбак и Ашли Мадекве.

До момента за изпълнението си в "Борат 2" Бакалова спечели Наградата за най-добра поддържаща роля на Националният съвет на кинокритиците в САЩ и британската Награда за поддържаща роля от "Изборът на критиците". Тя беше номинирана за "Златен глобус", но не спечели, има и номинация за "Оскар", като наградите ще се връчат на 25 април. Бакалова е сред номинираните и за антинаградата "Златна малинка". През седмицата тя получи и почетен "Аскеер" заради ролята й на посланик на българското актьорско майсторство.

Снощи бяха раздадени първите награди, като две отличия отидоха за "Ма Рейни: Майката на блуса". По едно отличие спечелиха "Манк", "Тенет" и "Без звуци в живота".

Във втората серия награди, обявени тази вечер (част от отличените са известни от снощи), най-добър филм стана "Земя на номади" (Nomadland), с главна роля на Франсис Макдорманд. В условията на рецесията преди десетилетие тя губи всичко и започва да обикаля американския запад.

"Земя на номади" донесе награди и на Клои Чжао (най-добър режисьор) и Франсис Макдорманд (най-добър актьор).

Анимационният филм "За душата" бе първият победител за вечерта на наградите BAFTA. Годишните награди на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство се раздават две вечери подред онлайн заради COVID-19.

Дневник