Изпълнителното бюро на БСП в Нови пазар излезе с позиция след изборите за Народно събрание за свикване на извънреден конгрес, за ново ръководство и за нов председател на партията.

Решението го взехме на проведеното на 9 април заседание на БСП-Нови пазар и то е във връзка с поканата на централното ръководство за среща с председателите на партийни организации, съобщи днес за ШУМ.БГ д-р Красимира Бунова, председател на Общинския съвет на БСП в Нови пазар.

Според местната организация на социалистите, която наброява над 300 члена, след отчайващите резултати на БСП на изборите такава среща е закъсняла в този формат. Като причини за това ИБ на БСП-Нови пазар изтъква липсата на комуникация от страна на централното ниво с местните структури, едноличното управление на лидера на партията Корнелия Нинова, непотърсено становище на организацията по определяне водачите и подреждането на листите.

“Изпратихме писмото вечерта след решение взето на заседанието, в което изложихме нашата позиция и причината да не присъстваме на обявената от НС на БСП среща в столицата. До снощи нямахме отговор от там”, сподели д-р Бунова. Според нея редица партийни организации в страната стоят на същата позиция, между тях такива от Трявна, Велико Търново, Видин, Враца, Пловдив, Перник и други.

"Оттук нататък очакваме предстоящ  Национален съвет на БСП, който е обявен за 17 април и се надяваме на него да се вземат последващи решения", добави д-р Бунова. 

Публикуваме пълният текст на писмото на новопазарските социалисти.

Позиция на Изпълнителното бюро на БСП-Нови пазар

На проведено заседание на ИБ на БСП-Нови пазар на 09.04.2021 се взе следното решение:
Във връзка с поканата за среща с председатели на партийни организации смятаме, че такава среща е закъсняла в този формат.

Ние сме една от малкото общини в България, която има избран кмет от БСП и със самочувствието на победители за пореден път срещу основния ни опонент ГЕРБ, изразяваме следната позиция :

1. Процесите, които протичат на национално ниво влияят негативно върху нагласите на симпатизанти и членове на БСП и това се отразява на изборите.
2. Липсата на комуникация с партийните структури, както и едноличното Ви управление на партията доведе до отчайващите резултати на изборите.
3. Не беше взето мнението ни, преди да се определят водачите на листи и подреждането на самите листи.
4. Липсата на категорична подкрепа на президентската двойка за втори мандат отблъсна много от нашите членове и симпатизанти.

Госпожо Нинова, убедени сме в правотата на думите на Стефан Данаилов: “При провал на избори председателят благодари и си подава оставката! Не заради европейския модел, а защото така градим авторитет!“

Настояваме за свикване на извънреден конгрес, който обективно да оцени обстановката и да избере ново ръководство и председател на партията!

ШУМ.БГ