Концерт под диригентството на Станислав Ушев и с участието на Марио Хосен /цигулка/ и Лиляна Кехайова /виолончело/ ще представи шуменската Симфониета утре 15 април / четвъртък/ от 19.05 часа в зала „Проф. Венета Вичева“.

Ще бъдат изпълнени два емблематични шедьовъра Концерт за цигулка и оркестър в ре мажор, опус 77 от Йоханес Брамс и Концерт за виолончело и оркестър в си минор, опус 104 от Антонин Дворжак.

Марио Хосен и Лиляна Кехайова са виртуозни музиканти, които развиват изключително успешна дейност в музикалната столица Виена.

Родена 1988 в София, Лиляна е 4-то поколение музикант. Завършва Национално музикално училище „Любомир Пипков”, след което получава своята бакалавърска и магистърска степен във Виенската Консерватория в класа по виолончело на Лилия Шулц-Байрова. Лауреат е на конкурси в България и чужбина, сред които: „Concertino Praga” (2006), Чехия, конкурса на Виенската Консерватория „Фиделио“ (2013) и др.

Освен активен солист и камерен музикант, от 2014 г. Лиляна е организатор и на лятната академия във Виена “International Music Academy Orpheus”, където всяка година посреща над 100 студенти и солисти от цял свят. Член е на Паганини Ансамбъл Виена, с които правят интегрален запис на всички квартети от Николо Паганини за италианската фирма Динамик. От септември 2018 Лиляна има клас по виолончело в Нов български университет. Стипендиант на „Thomastik-Infeld Vienna”, „Bank Ausria“, a през 2012 г. печели голямата стипендия на австрийската фондация „ Alban Berg".

Лиляна Кехайова свири с виолончело на немския лютиер Алфред Бинер, което ѝ е предоставено от частен спонсор. Вече две години организира в София конкурс на негово име и предоставя негови инструменти на млади български таланти.

Марио Хосен е роден в Пловдив. Наричан е „детето чудо”, защото едва на осем години дебютира на сцена с оркестър. След родната школа в България – музикантското семейство и училището, Марио продължава да учи във Виенския университет по музика и сценични изкуства при проф. Фришеншлагер, в Консерваторията в Париж при Жерар Пуле и Руджиеро Ричи, както и в Лондон при проф. Ифра Ниман.

Днес, професор Хосен живее във Виена, пътува по света като солиращ артист и гост професор. Потомствен музикант, цигулар от международна величина, той неслучайно е наричан „Българският Паганини”.

Марио Хосен свири на цигулка G. B. Guadagnini 1749, предоставена му oт австрийската Национална банка. Солирал е в повече от 30 държави, с оркестъра на Миланската скала, с Радио-симфоничния оркестър на Прага, със Симфоничния оркестър на Осака, на „Брукнер оркестър" - Линц. Освен соловата кариера, Марио дирижира и ръководи Orpheistes Festival Orchestra и Sudost European Akademie Orpheus. Той е и преподавател по цигулка в България и от няколко години води майсторски клас.

От Симфониета – Шумен напомнят, че поради действащите противоепидемични мерки местата в зала „Проф. Венета Вичева“ са ограничени, а носенето на предпазни маски е задължително.

ШУМ.БГ