Правителствата в Европейския съюз си запазиха правото да налагат мерки като карантина или PCR тестове на ваксинираните, пристигащи на тяхна територия, въпреки че ще бъде създаден европейски "зелен сертификат".

Освен това те ограничиха времето, в което документът ще може да се използва, пише "Ел паис" след срещата на посланиците на държавите в блока (КОРЕПЕР). Срокът ще е до юни 2022 г. и ако Брюксел иска удължаване, ще трябва да го направи с нов законодателен проект.

Държавите в ЕС ще могат да преценяват дали да вземат мерки, за да ограничат придвижването на приносителите на сертификатите, стига да е нужно по здравни причини. Иначе казано, сертификатът няма да дава право на безпрепятствено придвижване в рамките на блока, дори влизащите да разполагат с него. Условието за такова ограничение е държавите членки да уведомяват 48 часа предварително, ако смятат да ги наложат, и да обяснят мотивите.

Във вчерашната среща на еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс с комисията за правосъдие, граждански свободи и вътрешни работи LIBE бе повторена идеята, че сертификатът ще може да се издава както на ваксинирани и преболедували, така и краткосрочно на хора, на които е правен PCR тест. Повтори се - както и на днешната среща - че сертификатът не може да е "ваксинационен паспорт", термин, срещу който има отпор в ЕС заради рисковете от дискриминация и безсрочното въвеждане на документа. Нещо повече, на ниво КОРЕПЕР се говори, че сертификатът не е документ за пътуване.

Тази "вратичка" в употребата, при която държавите в ЕС може да ограничават работата на сертификата, се обосновава нуждите за овладяване на пандемията при държави, които в момента се борят с вълна. Предложението е в проекта, представен от португалското председателство на Съвета на ЕС.

Заради бавното ваксиниране

Притеснения за сертификата има у държавите членки и заради малкия дял на имунизираните до момента в повечето от тях. Повечето членки няма да изпълнят предписанията за т. нар. колективен имунитет (60-70% или повече ваксинирани) до лятото, когато Еврокомисията би искала сертификатът да влезе в сила.

Дори в Съединените щати, където ваксинирането напредва стремително, Белият дом отхвърля идеята за федерален документ за ваксинация заради въпроси, свързани с личната неприкосновеност, данните и гражданските права. Последният риск бе упоменат и във вчерашното становище, изложено пред LIBE от Комисията за защита на данните по време на дебата за сертификатите.

Инициативата сега ще се нуждае от одобрението на евродепуатите. "Ел паис" отбелязва, че в момент, когато Европарламентът тепърва ще заявява позиция, съществува опасността концепцията за сертификата да се размие толкова в хода на дискусиите, че да се постави под въпрос основната цел на документа - да спаси туристическия сезон в ЕС.

Остава отворен и въпросът за руските китайските ваксини (каквито се ползват в Унгария). В проекта се позволява на държавите в блока да добавят към признаваните за целите на сертификата ваксини на национално ниво само по своя преценка, ако продуктите не са били одобрени от Европейската агенция по лекарствата. Дори "Спутник V" да се одобри от ЕМА, това все още е въпрос на месеци.

Дневник