От ГЕРБ внесоха в парламента законопроекта за мажоритарния вот. В мотивите към законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс от партията изтъкват, че мажоритарната система ще издига личности, които притежават високи професионални и нравствени качества. Също така щяло да може да се търси по-лесно персонална отговорност от съответните кандидати, ако не изпълняват поетите ангажименти към избирателите.

ГЕРБ предлага територията на страната да се раздели на 234 едномандатни изборни района с приблизително еднакъв брой население и 6 едномандатни изборни района извън страната, като наименованията, границите и номерацията на многомандатните и едномандатните изборни райони се определят от президента не по-късно от 56 дни преди изборния ден.

Освен това всички 240 кандидати за народни представители ще могат да бъдат предлагани за регистриране само от една партия, коалиция или инициативен комитет и само в един едномандатен изборен район. Мажоритарен кандидат, издигнат от една партия, коалиция или инициативен комитет, няма да може да бъде включен в кандидатска листа на друга партия или коалиция или издигнат от друг инициативен комитет.

В законопроекта на ГЕРБ е записано още, че избраният кандидат трябва да получи повече от половината от всички действителни гласове, за да бъде избран.

През миналата седмица се разбра, че идеята на ГЕРБ няма подкрепата на партиите в парламента, дори и на инициаторите за мажоритарен вот от "Има такъв народ". Те уточниха, че това може да стане в един сигурен, спокоен и уверен парламент.

Дневник