Руското военно струпване в Крим и край украинската граница е много тревожно и трябва да спре, заяви върховният представител за външната политиката за сигурност на ЕС Жозеп Борел след видеосрещата на външните министри от Съюза в понеделник.

"Рискът от по-нататъшна ескалация е очевиден", добави Борел.

Той посочи, че по руско-украинските граници в момента има 150 000 военни и въоръжение - най-големият брой в историята. Външните министри на ЕС изслушаха по темата украинския си колега Дмитро Кулеба.

"Най-силното ни послание е подкрепа за суверинитета и целостта на Украйна и призив Русия да направи необходимото за деескалиране на напрежението", заяви Борел.

Въпреки това ЕС не планира нови санкции срещу Кремъл. Борел каза, че в момента никоя държава не предлага такива. Междувременно групата на ЕНП в Европейския парламент поиска спешно изслушване на Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за руската заплаха за Украйна следващата седмица с мотива, че е "колективно задължение на Европа да потвърди подкрепата си за Украйна".

Външните министри обсъдиха и положението на опозиционния лидер Алексей Навални, чието здравословно състояние в наказателната колония, по думите на Борел е критично.

Върховният представител съобщи, че е получил писмо от екипа на Навални, в което се казва, че той има нужда от спешна помощ и че властите не допускат други специалисти освен лекарите на затвора до него.
"Получихме информация, че Навални е преместен в регионална затворническа болница, но настояваме да му бъде даден незабавен достъп до специалисти, на които той вярва", заяви Борел след съвета на външните министри.

В неделя 27-те държави членки разпространиха изявление, в което се казва, че "руските власти носят отговорност за безопасността и здравето на г-н Навални в колонията, за което ги държим отговорни".