Президентът на УЕФА Александър Чеферин остро разкритикува плановете на 12 водещи европейски клуба да сформират Суперлига, напускайки Шампионската лига на първата си пресконференция след афишираното намерение.

Брифингът бе даден след заседанието на Изпълкома на БФС, на което беше гласуван нов формат на Шампионсата лига, който влиза в сила от 2024 г., но сега всички се питат как ще изглежда тя без емблематични клубове като "Реал", "Барселона", "Ливърпул", "Милан", "Манчестър Юнайтед" и т.н.

Чеферин атакува персонално двама клубни босове.

"Ние сме много единни срещу този абсурден проект, започна словенският адвокат. - По-ясно от това не мога да кажа - заедно сме срещу тези срамни, егоистични намерения, движени преди всичко от алчност. Циничен план, който е противоположност на всичко, което футболът представлява. Не можем и няма да позволим това да се промени."

Чеферин потвърди намерението на ФИФА и УЕФА да забранят на футболистите от участниците в Суперлигата да играят в турнири под тяхна егида на всички нива:

    "Играчите от тази затворена лига няма да могат да бъдат на Световни и Европейски първенства. Призоваваме всички да застанат до нас. Ще направим всичко по силите си, за да се противопоставим. Тази идея е плюнка в лицето на всички, които обичат футбола. Няма да им позволим да ни отнемат тази любов."

Феновете по цял свят в мнозинството си продължават да беснеят срещу идеята, а няколко клубни стадиона - на замесените в Суперлигата, осъмнаха с надписи и плакати срещу проекта.

Заговори се, че двете страни се готвят за съдебни битки, в които ще водят дела за десетки и стотици милиони.

    "Все още се консултираме с нашия юридически екип, отговори Чеферин на въпрос дали УЕФА скоро ще заведе дела. - Но ще предприемем всички възможни мерки и вие ще бъдете информирани, когато това стане. Моето мнение е, че отборите и футболистите трябва да получат забрана за всички останали първенства и турнири."

Според различни информации "Манчестър Юнайтед" и "Ювентус" са сред основните двигатели, заедно с "Реал" (Мадрид), "Ливърпул" и "Арсенал", като собствениците на трите английски клуба са американци, които искат да пренесат модела на "затворените" професионални лиги и в Европа.

Президентът на Юве Андреа Аниели беше шеф на Асоциацията на европейските клубове, заемаше пост и в УЕФА. Напусна ги днес. Чеферин нарече него и изпълнителния вицепрезидент на "Юнайтед" Ед Удуърд "лъжци, каквито не е виждал в дългата си практика като адвокат в наказателни дела".

    "Той определено е сред най-големи ми разочарования, рече Чеферин по адрес на италианеца. - Не искам да става толкова персонално, но никога не съм виждал човек, който да лъже толкова много и начинът по който го прави е направо невероятен. За последен път говорих с него в събота сутринта. Каза ми: Това са само слухове, не се притеснявай, нищо не се случва. След това рече, че ще ми се обади отново след час. После телефонът му беше изключен."

По адрес на Удуърд, шефът на УЕФА каза следното:

    "Не съм имал много контакти с него, но миналия четвъртък той ми звънна, за да ми каже колко бил доволен от промените в Шампионската лига. Подкрепял ги. И че единственото, което искал да обсъди с мен, било правилото за финансов феърплей. Определено тогава вече е подписал нещо друго."

Чеферин добави, че Шампионската лига ще продължи да съществува и без въпросните клубове, като липсата им нямало да се отрази на качеството й. Даде за пример "Астън Вила" (като европейски шампион), добави, че "Манчестър Юнайтед", "Ювентус" и някои от останалите невинаги са били големи. Преди появата сър Алекс Фъргюсън "червените дяволи" не били "нищо особено".
Новата Шампионска лига

Очаквани са. Броят на отборите ще бъде увеличен от 32 на 36. Всички тимове ще бъдат в една група. Те ще имат по десет мача - всеки срещу различни тимове. За целта ще бъде теглен жребий. Първите осем се класират за елиминационна фаза. А следващите 16 ще играят плейофи за останалите 8 места.

Отпадналите осем продължават в Лига Европа, а последните 12 приключват участие. Ще има запазени места за "елитни отбори", които не са успели да се класират за турнира от своите първенства.

Клуб Z