След бурни няколко дни в европейския футбол проектът за турнир на 12 от най-богатите клубове беше отхвърлен, поне засега, но в Англия вече се говори за създаване на Британска суперлига. Според "Сън" на масата е план за реформа на Висшата лига, като идеята е към нея да се присъединят шотландските "Селтик" и "Рейнджърс".

Той е част от спорния проект "Голямата картина", който беше отхвърлен през октомври. В основата му стояха "Ливърпул" и "Манчестър юнайтед", като водеща беше идеята за огромни промени в структурата и финансите на лигата, както и увеличаване на влиянието на шестте големи клуба в Англия.

Според информацията реформите ще бъдат предложени отново. Очаква се УЕФА и ФИФА да дадат зелена светлина за присъединяване на "Селтик" и "Рейнджърс", тъй като организациите подкрепят създаването на многонационални първенства. Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън най-вероятно също ще подкрепи проекта покрай опита му да спре независимост на Шотландия.

Заради голямата си фенска маса възможно включване на шотландските отбори ще увеличи приходите от телевизионно излъчване и интереса към новия шампионат. Предвижда се отборите да бъдат намалени от 20 на 18, като първите четири в крайното класиране ще играят плейофи за определяне на шампион, подобно на първенствата в ръгбито.

"Юнайтед", "Ливърпул", "Манчестър сити", "Челси", "Арсенал" и "Тотнъм" бяха в основата на плановете за създаването на Европейска суперлига, но впоследствие се оттеглиха от проекта под огромния натиск от политици, играчи, мениджъри, привърженици и хора, свързани с футбола.

Изпълнителният директор на Висшата лига Ричард Мастърс е настоял ръководителите на тези шест клуба да напуснат позициите си в работните групи на лигата, твърди "Скай спорт".

"Мисля, че ще видим жертвени агнета точно в тези клубове занапред, където хората губят позициите си", каза анализаторът на "Скай спортс" Греъм Сунес.

В допълнение фенските организации на шестте отбора призоваха за промяна в структурата на ръководствата. Привържениците искат да имат по-голяма роля в управлението на клубовете.

Дневник