Европейският съюз ще приложи търговията с въглеродни емисии и за сектори като сгради и транспорт, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По думите ѝ това ще е част от пакет мерки, които ще бъдат обявени през юни и имат за цел всеки сектор от икономиката на ЕС да стане "по-зелен" в защита на климата на планетата.

Търговията с емисии е в ядрото на плановете на ЕС за ограничаване на парниковите газове. Тя принуждава електроцентрали и промишлени предприятия да купуват т.нар. квоти, когато изхвърлят въглероден диоксид в атмосферата. Така се получава, че замърсяването има някаква цена, която трябва да се плати, а "въглеродните разрешителни" могат да се купуват и продават.

"Ще направим така, че търговията с емисии да работи не само за производителите на енергия и индустрията, но и за транспорта и сградите", заяви Фон Дер Лайен пред световната среща за климата, организирана от президента Джо Байдън. "Въглеродът трябва да има цена, защото природата не може повече да я плаща", допълни тя.

Днес цените в ЕС достигнаха рекордните 47 евро за тон, което е реакция на поставените ден по-рано още по-високи цели за намаляване на вредните емисии. Прогнозите на анализаторите за следващите години са цените на квотите да се покачват, защото амбициозните цели ще увеличат търсенето на тези разрешителни за емисии.

Отговор, който бизнесът очаква, е дали ЕС ще добави сгради и транспорт към вече съществуващия пазар или ще ги отдели в самостоятелен сегмент. Дидeрик Самсом, началник на кабинета на еврокомисар Франс Тимерманс, заяви във вторник за изданието "Политико", че е по-вероятно да има отделна схема за тези сегменти.

Дневник

 

Урсула фон дер Лайен спомена още, че иска търговията с емисии да обхване и корабоплаването, но не даде много подробности, посочва "Ройтерс".