На проведената днес  XXXIII Републиканска Студентска Олимпиада по Информатика с домакин Нов Български Университет и традиционните Пролетни състезания по информатика за ученици, с домакин Велико Търново, шуменските отбори се представиха отлично и завоюваха престижни места.

Това съобщи за ШУМ.БГ Бисерка Йовчева, която заедно с Димитър Добрев са ръководители на двата отбора в състезанията, провели се онлайн.

Шуменският Университет участва в студентската олимпиада с два отбора - първият от доказалите се вече ветерани - четвъртокурсникът Валентин Борисов  и  третокурсниците Ивелина Иванова и Николай Траянов и вторият отбор - Тонислав Троев от първи курс и второкурсниците Мирослав Чолаков и Християн Христов, всички от специалност Компютърна информатика.

„В състезанието участваха 19 отбора от 9 университета и нашият университет успя да запази третото място в оспорвана битка с Американския университет в България и въпреки, че двата отбора имаха равен брой решени задачи, шуменци останаха на трето място, заради повече време, което отделиха при решаването на задачите. Забележително бе и представянето на втория ни отбор, който се нареди непосредствено след първия и изпревари отборите на всички останали университети, освен Софийския и Американския“, каза Йовчева.

Победител в студентската олимпиада е отборът на Софийския университет, в който участваха Виктор Терзиев и двамата познати шуменци – Иван Ганев и Петър Ангелов, бивши възпитаници на Школа А&Б. 

„В ученическото състезание Даниел Койнов се класира трети в група С и с това спечели бронзов медал и затвърди второто си място в младежкия национален отбор на България. В същата група отлично се представи Весела Николова, която спечели златния медал в класирането за момичета, грамота за отлично представяне в група С и затвърди участието си в разширения младежки национален отбор. Отлично се представиха Симона Иванова в група Е, Иво Иванов, Серкан Рашид и Даниел Живков в група D, Михаил Костов в група В и ветераните Иван Смиленов и Ферит Исмаилов в група А. Отлично се представиха и момичетата Деница Янкова, Ния Димитрова и Траяна Герова в поредната контрола на националния отбор за момичета, като Деница Янкова ще получи и грамота за много добро представяне в група А“, разказа Бисерка Йовчева.

Тя уточни, че всички ученици са от ППМГ „Нанчо Попович“ и са възпитаници на Школа А&Б, с изключение на Симона Иванова, която е още в четвърти клас в ОУ „Д-р Петър Берон“ и спечели сребърен медал в класирането за момичета в група Е.

ШУМ.БГ