Големи кадрови промени" предстоят в ГЕРБ в последния ден от премиерския мандат на Бойко Борисов, който също ще бъде сменен, но не като партиен лидер, а на "Дондуков" 1. Днес ще бъде назначен служебен премиер, който се очаква да бъде президентският секретар по сигурност и отбрана ген. Стефан Янев.

Заради епидемичната обстановка присъствено събрание на ГЕРБ няма да има. В 11.00 часа онлайн се очаква да се включи лидерът Борисов, който от екрана да обяви на събралите се по области и общини партийни членове промени в ръководството на политическата формация. Междувременно ще бъде официално назначен служебният кабинет, който след това се очаква президентът Румен Радев да представи на "Дондуков" 2.

Кой знае какво ще стане в ГЕРБ

Няма официална информация дали партийният елит на ГЕРБ ще се събира присъствено някъде в София. Има очаквания, че или Бойко Борисов ще говори сам, или ще събере в резиденция "Бояна" новото ръководство на партията. Няма официално потвърждение дали Йорданка Фандъкова и Димитър Николов ще загубят зам.-председателските си постове в партията, каквато информация има. Смените в Изпълнителната комисия ще бъдат поне две - от нея ще отпаднат Менда Стоянова и Красимир Велчев. В партийното ръководство се очаква да влязат някои от ключовите напоследък лица за ГЕРБ - Деница Сачева, Даниел Митов, Костадин Ангелов и Красимир Вълчев.

В неделя вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, който е член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ обяви "големи кадрови промени", заради което някои смятат, че ще има смяна и на областни координатори на места с по-слаби изборни резултати. Очаква се да се направят и промени в партийния устав и да се обяви посоката на предизборната кампания.

Кои ще са новите министри в служебния кабинет

Премиер в служебния кабинет се очаква да бъде ген. Стефан Янев, за когото се твърди, че е близък до президента. В предишния служебния кабинет на Огнян Герджиков (който също беше назначен от Радев) Янев бе вицепремиер и министър на отбраната. Вероятно той ще поеме поста от Томислав Донев, който замества излезлия в отпуск Борисов.

За останалите членове на правителството има само неофициални информации, сред които че има критици на ГЕРБ. Според членове на партията на Борисов може даже да се очаква реваншизъм.

Неофициално се коментира, че силови министри може да бъдат бившият директор на Националната следствена служба Бойко Рашков, който е член на правния съвет на държавния глава и ще поеме МВР, и бившият военен министър Николай Цонев. Има непотвърдена информация, че в кабинета може да участва и бившият служебен министър на икономиката Асен Василев. Разговор е имало и с икономиста Кирил Петков - и двамата възпитаници на "Харвард". Споменават се и имената на съветниците на президента по правни и по социални въпроси Иванка Иванова и Гълъб Донев, които да поемат съответните ключови ресори. В другия ключов ресор - здравният се коментират двама лекари - пулмологът проф. Коста Костов и шефът на здравната каса Дечо Дечев. А образованието вероятно отново ще поеме предишният служебен министър проф. Николай Денков.

Засега изглежда, че министри от БСП няма да има, тъй като няма информация партиен форум да е дал разрешение за това. По непотвърдена информация в служебния кабинет отново е канена бившият зам.-председател на партията и бивш служебен вицепремиер Деница Златева, а има неофициални коментари, че за правосъден министър е обсъждан социалистът Янаки Стоилов. Самата Корнелия Нинова пък обяви и имената на Весела Лечева и Жельо Бойчев.

Междувременно социалисти обявиха декларация в защита на Деница Златева, която по БНТ депутатът от гражданската квота на БСП Велизар Енчев нарече част от "кохортата на ГЕРБ", тъй като приела по думите му в пълна тайна да е управляващ директор в едно от големите енергийни дружества. В декларацията се посочва, че ръководството начело с Корнелия Нинова толерира партийни скандали, докато корабът потъва, а първи ще си тръгнат хората от т.нар. гражданска квота.

Дневник