В навечерието на 11 май, когато е църковният празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий, през далечната 1813-та година по улиците на Шумен започва градско честване на светите братя.

Писмените исторически документи доказват, че състоялото се в Шумен тържество за Кирил и Методий през 1813 г. е най-ранното досега честване на солунските братя през епохата на Възраждането. Факт, който дава основание на шуменци, верни на духа и традициите на града си, да изберат датата 11 май за свой празник.

Официално 11 май е Денят на Шумен от 2000 г., когато е утвърден с решение на Общинския съвет. Тогава е приет и химнът на Шумен “Оттука започва България“ по текст на Антонин Горчев, музика – Хачо Мисакян, в изпълнение на Асен Масларски.

Химнът на града, както и този на България, днес прозвучаха в дворовете на всички училища и детски градини в Шумен. Под техните звуци бяха издигнати знамената на Шумен и България, след което започна „Часът по родолюбие“, в който децата разказват и учат истории за шуменци, прославили града ни, за духа, просвещението и културата в Шумен.
 
Тържественото отбелязване на празничния ден се състоя пред сградата на Община Шумен. Там в 9,00 часа бяха издигнати високо знамената на България, Европейския съюз и Шумен.

По традиция честта да издигнат флаговете се дава на шуменски просветители и творци.

През 2021 г. тази чест получиха: Даниела Димитрова, директор на ДГ „Изворче“, чиито екип получава наградата на Шумен за образование и наука за 2020 г. в категорията „Педагогически колектив в системата на предучилищното възпитание“. Калина Василева, диригент на Симфониета Шумен, носител на наградата на Шумен за изкуство и култура за 2020 г. в категорията „Музика“.

Тонислав Троев от СУ „Панайот Волов“, носител на наградата за образование и наука в категорията „Ученик на годината“ в хуманитарната и природо-математическата област. Ферия Якубова, носител на наградата на Шумен за изкуство и култура за 2020 г. в категорията „Приложни изкуства“.

Виолета Маразова, носител на наградата на Шумен за образование и наука в категорията „Учител на годината“ в сферата на хуманитарните науки, старши учител по история и цивилизации и гражданско образование в ППМГ „Нанчо Попович“. Арх. Явор Генов, носител на наградата на Шумен за изкуство и култура за 2020 г. за постижения в областта на архитектурата.

„В празничния 11 май – Деня на Шумен, всички ние сме обединени от любовта към родния град. Обединяват ни неговото минало, славна история и традиции, съхранени от нашите предци и съвременници.

Бих искал да изразя и своето чувство на гордост, че градът днес се променя благодарение на общите ни усилия и старанието на всеки един от неговите жители. Обръщам се с признателност към лекари и учители, архитекти и строители, икономисти, юристи, социални работници, творци, предприемачи, към всички, които милеят за своя град. Той има нужда от вашите знания, опит, мъдрост и енергия, за да се развива“, каза в словото си днес кметът Любомир Христов.

По повод празника на града, за шуменци и готите му, от Община Шумен са организирани концерти и аткрации.
 
Спайдърмен, Супермен, Батман, Мини и Мики Маус очакват малки и големи от 17.30 часа в Градската градина. Организаторите канят всички момичета и момчета, които имат свои костюми на любими герои, също да ги облекат и да дойдат с тях на празненството. В игрите могат да се включат и техните родители. Подготвени са награди и грамоти за най-атрактивните участници.

В 20,00 часа започва празничният концерт, посветен на Деня на Шумен. На сцената в парк „Студентски“ излизат поп певецът Миро и бенда му. В шоуто ще се включат шуменските мажоретки от спортния клуб „Ритмик“, Freerun отбор „Layout“, танцьорите от формацията „Танцувалня“ и младата певица Симона Стефанова от ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“.

Краят на празничния 11 май ще бъде ознаменуван със зрелищна заря в небето над Шумен.

ШУМ.БГ