С тържествена сесия Общинският съвет в Шумен отбеляза празникът на града – 11 май. Заседанието бе открито от председателят на местния парламент Ася Аспарухова.

„Благодаря на всички, които носят Шумен в сърцето си. На тези, които градят, работят за благополучието и просперитета на града ни. Наш ред е да работим по същия усърден начин, за да развиваме града си, каза в поздравителното си слово Ася Аспарухова.

Към съветниците и съгражданите си от трибуната на зала „Проф. Венета Вичева“ се обърна и кметът Любомир Христов. „Шумен е по-важен от дребни боричкания и интереси. Това трябва да ни води в нашата работа. След време и ние, които сме днес тук, ще останем в историята си. Нека не проиграваме шанса си да бъдем запомнени с добро. Да работим за града си заедно. Благодаря на всички, които искат да видят по-добър Шумен“, каза Любомир Христов.

Поздравления за празника поднесоха народни представители от Шумен, общински съветници, почетни граждани. Всеки един от тях призова, че всички трябва да бъдат заедно, да работят с една цел – да развиват Шумен.

На тържествената сесия по традиция бяха връчени наградите на Шумен за изкуство и култура и почетното звание „Златна значка. То бе присъдено на Величка Евтимова и Ирина Върбанова за дългогодишната им обществена дейност и високите им резултати в балетното изкуство и по повод 70-годишнината им. Двете дами не успяха да присъстват на награждаването.

Носители на Наградата на Шумен за изкуство и култура за дейността им през 2020 г. са:

Раздел „Литература“ : индивидуална - Милчо Ванчиков за „Ти трябва да се лекуваш“;
 колективна - Авторите на сборника „Слово, образ и звук“.

Раздел „Театър” : индивидуална - Съби Събев, ДКТ „В. Друмев“; колективна - екипът на спектакъла „Последната нощ на Сократ“, ДКТ „В. Друмев“.

Раздел „Музика“ : индивидуална - д-р Калина Василева; колективна - Градски духов оркестър „Михаил Биков“ при НЧ „Ст. Чилингиров-1963“.

Раздел „Танц“: индивидуална - Борис Иванов - учител по хореография в СУ „Сава
Доброплодни“; колективна - танцова организация „Танцувалня“.

Раздел „Архитектура“ : колективна - „Студио Г“ ЕООД /арх. Красимир Генов и арх. Явор
Генов/;

Раздел „Фотография, видео и кино творби“: индивидуална - Ивайло Сакелариев; колективна - киноклуб „Мадарски конник“;

раздел „Изобразително изкуство“ : индивидуална - Калоян Тодоров; колективна - Дружество на шуменските художници;

Раздел „Приложни изкуства“: индивидуална - Ферия Якубова.

ШУМ.БГ