Срокът от 2 седмици, в който прокуратурата можеше да внесе протест срещу оправдателните присъди по делото "ЕВН", изтече на 5 май и така решението на Апелативния специализиран съд окончателно влезе в сила.

Делото "ЕВН" е едно от знаковите дела, по което обвиняеми бяха бившият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков, бившият министър на икономиката и енергетиката и бивш кандидат за президент Трайчо Трайков и издателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев.

Освен тях обвиняеми бяха трима представители на мениджмънта на инвестиционния посредник "Булброкърс" - Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев. Обвиненията бяха различни в същността си, но механично ги свързваше продажбата на миноритарния дял на държавата в енергийната компания "ЕВН" на Българската фондова борса през 2011 година.

Досъдебното производство започна през 2013 г., а съдебната фаза - през 2017. Бяха проведени 28 заседания от по средно 5-6 часа.

Съдебните актове на Специализирания съд и на първа, и на втора инстанция категорично заключиха, че няма увреден държавен интерес и че напълно законни действия на обвиняемите са представени от прокуратурата като незаконни. Това доведе и до оправдателните присъди на две инстанции.

"Този тормоз най-после приключи. Загубата на време и нерви обаче остава, както и средствата, изхарчени от държавните институции. Дано има поуки за изграждането на правова държава", коментира приключването на делото Симеон Дянков.

"Когато ме заплашиха, че ще ми повдигнат това обвинение, ако не постъпя по определен начин, реагирах с насмешка - нима държавата ще си позволи да стъпче всяка норма на законност точно чрез институцията, призвана да я защитава? Надявам се, че народът ще овласти достатъчно свои представители, които да се погрижат такава злоупотреба с правото повече да не е възможна", каза по повод съдебното решение
Трайчо Трайков.

"След повече от 4 години тормоз дори прокуратурата се отказа да твърди, че черното е бяло и прие решенията на двете инстанции на специализирания съд - че всички инкриминирани действия са били напълно законни (всъщност неизбежни, тъй като се е изпълнявало решение на Министерски съвет) и не само няма щета за бюджета, а точно обратното, държавата е продала акциите си на по-висока цена от справедливата им стойност. Сделката освен това е и с най-добри финансови показатели за държавата в сравнение с другите две идентични, извършени по-късно и чиято законност никой не е поставял под въпрос", написа в коментар Трайчо Трайков.

"Ще попитате - от прокуратурата казаха ли едно "Извинявай" - че лъгаха, деляха на нула, за да им излязат сметките, клеветяха по медиите и настройваха хората, съсипваха репутации, здраве и нерви, кариери и възможности за бизнес и караха хора да плачат от страх за близките си? Тц...", допълва още бившият министър на икономиката и енергетиката в публикация във фейсбук.

"Оценявам решението на прокуратурата да не протестира оправдателната присъда като проява на здрав разум и знак за нормализация в обществото. Преминахме през един напълно ненужен съдебен процес, чиято цел не беше търсене на справедливост, а оказване на натиск за потискане на обществената дейност на няколко публични фигури. В моя случай става дума за натиск върху критичната позиция на "Капитал" и
"Дневник" към властта. Най-голямото възмездие поне за мен би било да бъдат намерени институционални гаранции, че в България никой повече няма да бъде тормозен по този груб начин и репресивната сила на държавата няма да се прилага в частна или политическа полза", заяви от своя страна Иво Прокопиев.

Дневник