Томислав Дончев и Даниел Митов ще са новите зам.-председатели на ГЕРБ.

"Със сигурност има още много достойни хора, но с този избор ясно ГЕРБ заема мястото си в център-дясно като евроатлантическа партия. Това е много важно в момента и нашите партньори гледат и слушат. Една демократична Европа работи на този принцип - на големите семейства. С това си предложение искам да дам много ясен знак накъде върви ГЕРБ, на кои хора искаме да приличаме и към какво се стремиме", каза Бойко Борисов.

Даниел Митов бе кандидат-премиерът на партията, когато тя получи мандат за съставяне на правителство като партия, спечелила парламентарните избори. ГЕРБ обаче не получи подкрепа от останалите политически сили и върна мандата. Томислав Дончев е вицепремиер в оставка, като основният му ресор бяха еврофондовете. Днес президентът Румен Радев ще назначи служебно правителство, а на 11 юли предстоят предсрочни парламентарни избори.

По-рано ГЕРБ освободи Йорданка Фандъкова и Димитър Николов като зам.-председатели на партията

Кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов бяха освободени като зам.-председатели на ГЕРБ, но ще останат в тясното ръководство - Изпълнителната комисия.

"Обичаме ги, уважаваме ги, но партийната работа изисква ежедневно присъствие", каза Бойко Борисов. Той обяви, че им оставя време да работят за градовете.
От нея бяха освободени бившите депутати Менда Стоянова, Красимир Велчев и Пламен Нунев, но те ще останат да работят за партията.

Новите членове на тясното ръководство на ГЕРБ - Изпълнителната комисия, ще бъдат бившите министри Деница Сачева и Костадин Ангелов, бившият депутат Вежди Рашидов, бившият кмет на Пловдив Иван Тотев и лидерът на софийската организация Тодор Кръстев.

Изненадата е Илтер Бейзатов Садъков - депутат от ГЕРБ в 45-ия парламент и син на изключения от ДПС заради контакти с ГЕРБ Бейзат Яха - председател на Управителния съвет на Североизточното държавно предприятие, под ръководството на което е и ловното стопанство.

В Изпълнителната комисия остават Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, както и останалите предишни членове Живко Тодоров, Пламен Нунев, Даниела Дариткова, Тодор Тодоров и Цвета Караянчева.

По право там са двамата нови зам.-председатели Томислав Дончев и Даниел Митов, както и лидерът Бойко Борисов.

Дневник