Създаването на фигура на прокурор с правомощия да разследва главния прокурор и неговите заместници е в разрез с Конституцията. До това решение стигна Конституционния съд като то е взето с особено мнение на съдия Филип Димитров. Според КС, поправките, въведени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ) противоречат на принципи в Конституцията.

До произнасянето се стигна след като на 24 февруари президентът Румен Радев сезира КС с искане за отмяна на няколко разпоредби, които според становището на президентството противоречат на основния закон.

На 17 февруари мнозинството в 44-тия парламент гласува и прие повторно промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които се създава нова фигура на прокурор, който да води разследванията срещу главния прокурор и неговите заместници, въпреки отрицателните становища на Висшия съдебен съвет прокуратурата, експерти и юристи както в България, така и в европейски институции, както и ветото на президента Румен Радев

Окончателното решение за създаването на такъв специален прокурор бе взето със 125 гласа "за" (на ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля"), 77 "против" (БСП и ДПС), както и с трима въздържали се (и тримата от ДПС).

След серия от промени в генералната идея за това кой да може да разследва главния прокурор окончателно беше гласувана трета поредна редакция на концепцията на управляващите. Дебатът мина очаквано и с вече многократно изразявани становища както в комисията по правни въпроси при първите обсъждания на законопроекта (на 27 януари) и при обсъждане на ветото на президента, така и в пленарната зала - с критики на БСП и обяснения от ГЕРБ и "Обединените патриоти", но без да отстъпват от намерението да приемат текстовете до края на мандата на това правителство и със заявката да отговорят на очакванията.

Предишното предложение на управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" за фигурата на т.нар. независим прокурор, който да може да започне наказателно разследване срещу главния, предвиждаше той да се избира от пленума на ВСС с мандат 7 години и мина на първо четене в парламента, но последваха поправки между първо и второ четене. Първият проект за промени на бившия правосъден министър Данаил Кирилов претърпя провал и бе изоставен.

Ситуацията бе особена и задължаваше Висшия съдебен съвет да започне процедура по избор, тъй като промените, с които бе създадена такава фигура на разследващ главния прокурор и неговите заместници, бяха обнародвани в Държавен вестник и бе поставен срок от 3 месеца за избор на конкретен прокурор, който да заеме тази позиция. На заседание ВСС обяви старт на процедурата, но веднага след това я спря в изчакване на решението на Конституционния съд и вероятно след него процедурата ще бъде прекратена.

Дневник