Словакия спира да поставя ваксината срещу COVID-19, след като миналата седмица държавният лекарствен регулатор свърза смъртта на 47-годишна жена с поставянето на инжекцията. Словашкото министерство на здравеопазването заяви във вторник, че ваксината на AstraZeneca ще продължи да се поставя само на чакащите за втора доза от същия препарат.

Обмислят се варианти, как да се замести препаратът, докато излязат резултатите от проучвания за ефекта от комбиниране на различни видове ваксини. Финансовият министър и бивш премиер Игор Матович обяви, че ваксинацията с руската ваксина "Спутник V" ще започне в близките дни, след като унгарската лаборатория, в която тя беше изпратена за изследване, обяви в понеделник, че ваксината е безопасна. Здравното министерство в Братислава обаче обяви, че не разполага със заключенията, макар че одобрение от професионален орган "би била добра новина."

Матович поръча руските ваксини през главата на коалиционния си партньор и беше принуден да подаде оставка. Словашкият лекарствен регулатор първо обяви, че изпратената от Русия партида не отговаря на информацията за ваксината, публикувана в сп. "Лансет", а след това призна, че няма условия да я тества и задачата беше възложена на Унгария, която единствена в ЕС прилага руската ваксина срещу COVID-19.

Дневник