Учениците от ПГМЕТТ „Христо Ботев“ Денис Исметов и Христомир Харизанов завоюваха призови места на провелото се в София национално състезание СофтУниада, съобщиха от училището.

Състезанието се организира за шеста поредна година от СофтУни в партньорство с представители на бизнеса. В конкурса СофтУниада ученици и студенти от цяла България се състезават по програмиране и разработка на софтуерни проекти.

Първото място в категорията "Уеб проекти" за старша възраст - над 16 г. завоюва Денис Исметов със своя проект Energy Path. Той е насочен към генериране на електрическа енергия като включва и интернет платформа, чрез която в реално време хората да могат да се информират, колко енергия e генерирана с тяхна помощ. Като национален победител Денис Исметов получи купа, медал, парични и предметни награди, както и възможност за обучение в Софтуерен Университет, София.

В същата категория за участниците от младша възраст - до 16 г. успешно се представи деветокласникът Христомир Харизанов със своя проект „Хотел“. Той представлява интернет приложение за онлайн резервации за хотели.

И двамата ученици са членове на клуба по Роботика към училището. Ръководител на проектите е инж. Недялка Йорданова. Денис Исметов завършва своето обучение по специалност „Компютърна техника и технологии“, а Христомир Харизанов се обучава по специалност „Приложно програмиране“.

ШУМ.БГ