25 екипажа стартираха на рали “Стари столици” 2023. Толкова бяха и подадените заявки за участие като всички автомобили и пилоти минаха технически и административен преглед.

Официално ралито бе открито по обяд пред зала “Арена Шумен”. На специално направена естакада под аплодисментите на публиката бяха представени всички участници.

По време на тържествената церемония националният флаг беше издигнат от четирикратния шампион на България Мирослав Ангелов, а знамето на Шумен от победителя в предходното издание на надпреварата и любимец на феновет Мартин Сурилов. Мажоретките от СКХГ ”Ритмика” подгряха публиката с прекрасно изпълнение.

Успех на екипите пожела Калоян Станчев, президент на Автомобилната федерация на България. Стартът на 52-то издание на рали “Стари столици” беше даден от заместник-кмета на община Шумен Найден Косев.

Днес състезателите карат 4 скоростни етапа край Велики Преслав и Върбица. В 19,30 часа е новият градски етап в Шумен, който е около Арената. Тази отсечка за първи път влиза в програмата на надпреварата.

С друго, с което 52-рото издание на рали “Стари столици” ще влезе в историята, е сериозно участие на спонсори. Тази година официалните партньори на втория кръг от националния рали шампионат на България - рали “Стари столици” са 15, съобщиха от пресцентъра на ралито. Всички те са български фирми. Интересен е фактът, че 12 от тях са шуменски компании. Всички те са повярвали в организаторите, в участниците и не на последно място в многобройната публика край трасетата на “столиците”. Шуменските, и останалите компании са преценили, че има защо да промотират своите продукти, а с предоставената от тях финансовата помощ състезанието да го има.

Организаторите на рали “Стари столици” изказват благодарности към всеки един от спонсорите, а на участниците и публиката пожелават незабравими емоции по скоростните етапи и напомнят да се спазват всички указания за безопасност.

Два екипажа и форлойферите Георги Чакъров и Славчо Пламенов отпаднаха след първите два етапа. За да не се бави състезанието организаторите отмениха СЕ "Кота 1008", съобщиха от пресцентъра на ралито.

Екипажът Ясен Обретенов/Калоян Шантанов с БМВ от АСК Флат Аут преустанови участието си поради технически проблем - скъсан носач.

На СЕ Върбица екипажът Николай Георгиев/ Георги Цонев от АСК Флат Аут с БМВ М 3 се удари в крайпътна мантинела. Пилотът и навигаторът са добре. Участниците след стартов номер 20 преминаха до края на отсечката  свободно, поради невъзможност  за обезопасяване на трасето от излязлата на пътното платно мантинела.

След това бе отменена СЕ "Кота 1008".  Това се наложи, за да няма промяна в старта на скоростните етапи 4 и 5 и за да могат екипите да влязат навреме в часовия график за градския етап Арена Шумен без да има забавяне в състезанието.

На СЕ “Върбица” форлойферите Георги Чакъров и Славчо Пламенов също преустановиха участието си, след като напуснаха трасето. Създадена бе незабавна организация за смяна на форлойферите. На скоростен етап  “Язовир  Тича” ще стартират Стоян Тодоров с навигатор Александра Николова.

Шуменският екипаж Мартин Сурилов/Здравко Здравков води в класирането след първия състезателен ден на 52-рото издание на рали “Стари столици” . Сурилов записа четири етапни победи в днешната надпревара. Втори в подреждането на 8,7 сек. след Сурилов е Пламен Стайков с навигатор Рафи Кадир. На трето място е екипажът Мирослав Ангелов/ Георги Гаджев на 1,07.5 мин от първия във временното класиране на ралито.

Поради технически проблем екипажите Иво Дечков/Йордан Дечков от АСК Шумен ауто спорт, Михаил Боев/Борис Иванов  АСК Флат аут не финишираха на скоростен етап “Язовир Тича” . На същия етап състезателите Петър Бакалов/ Симеон Кандиларов АСК “Престиж” не стартираха.

ШУМ.БГ