На втори тур на местните избори в Шуменско днес гласуваме за кметове на 16 населени места.

Към 7,16 часа всички избирателни 165 секции са отворени и работят в спокойна обстановка, съобщиха от пресцентъра на полицията.

На балотаж се гласува за кметове на 3 общини - Шумен, Велии Преслав и Каспичан, както и на град Плиска и 12 села - Белокопитово, Васил Друмев, Друмево, Ивански, Илия Блъсково, Лозево, Мадара, Панайот Волов, Марково, Могила, Кюлевча и Крива река. В тях на първия тур никой от кандидатите не успя да събере повече от половината от действителните гласове. 

В Шумен за кмет на общината един срещу друг се изправят професорите Христо Христов от БСП и Георги Колев от ГЕРБ. Миналата неделя те получиха съответно 6 814 гласа /26,74%/ и 5 495 гласа /21,56%/. 

В старата столица Велики Преслав днес избират между настоящия кмет Янко Йорданов от ГЕРБ и Христо Кюркчиев от ДПС. На първия тур за Йорданов гласуваха 47,64%, а за Кюркчиев 18,21%. 

В надпреварата за Каспичан са борещата се за четвърти мандат Милена Недева от БСП и Златин Ценков от ГЕРБ. На първия тур Недева получи 1101 гласа /35,62%/, а Цанков - 965 гласа /28,09%/.

На днешния балотаж може да се гласува както с хартиени бюлетини, така и с машини. В секциите разполагат с общо 112 300 бюлетини, което е приблизително 10% повече от броя на избирателите. Вчера бяха доставени и 134 машини за гласуване.

Над 200 служители от структурните звена на МВР, изпълняващи задачи на територията на област Шумен ще осигуряват охраната на изборните секции. От полицията напомниха, че гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са съотносими към действията на МВР.

Звената на Дирекция „Български документи за самоличност“ ще работят в днешния ден от 8,30 до 19,00 часа. Те ще издават удостоверения за изгубени/откраднати/повредени/унищожени лични карти и документи с изтекъл срок.

Изборният ден приключва в 20,00 часа.

ШУМ.БГ