50-годишен мъж от Шумен е задържан в полицейското управление по подозрение за купуване на гласове на избиратели за днешния вот, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.

Шуменецът бил проверен след получена оперативна информация, че мъж предлага парични суми на различни хора, с цел да упражнят правото си на глас на провеждащия се в  Шумен втори тур  на избори за кмет.

Малко след 19:30 часа вчера полицаите спрели за проверка  на кръстовище, образувано от бул. ”Симеон Велики”  и ул. ”Климент Охридски“, водач на лек автомобил Дачиа Логан с шуменска регистрация. В хода на проверката в автомобила, управляван от 50-годишния местен жител, е намерена парична сума в размер на 1000 лева. Задържан бил за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен

За извършено престъпление по чл. 167 ал. 2 от НК е образувано бързо производство. По този член на наказателния кодекс, който предложи или даде на другиго имотна облага, с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева.

ШУМ.БГ